Globalna produkcja zbóż 2025 po raz pierwszy przekracza 3 miliardy ton

1 dzień temu
Zdjęcie: FAO zapowiada rekordową produkcję zbóż


Według najnowszych prognoz FAO, globalna produkcja zbóż w 2025 roku może po raz pierwszy przekroczyć poziom 3 miliardów ton, ustanawiając rekord w historii monitoringu. Wzrost ten jest napędzany głównie przez korzystne perspektywy w Argentynie, Kanadzie, Unii Europejskiej i USA, a także poprawę prognoz dla zbóż gruboziarnistych i ryżu w Azji.

1. Perspektywy pszenicy i gruboziarnistych zbóż w 2026 roku

Na półkuli północnej pszenica ozima ma się dobrze. W USA 45% upraw oceniono jako dobre, nieco poniżej zeszłorocznych wyników z powodu suszy. W Europie warunki są przeważnie sprzyjające, choć deficyty opadów we Włoszech budzą pewne obawy. W Rosji i na Ukrainie nasadzenia zakończono przy ogólnie korzystnych warunkach, a w Azji rosną oczekiwania co do rekordowych nasadzeń w Indiach i Pakistanie.

Na półkuli południowej sadzone są gruboziarniste zboża. W Argentynie i Brazylii perspektywy są dobre dzięki sprzyjającym deszczom i rosnącemu popytowi, a w RPA nasadzenia kukurydzy rosną nieznacznie, wspierane przez korzystne prognozy pory deszczowej.

2. Wykorzystanie zbóż i rekordowe zapasy

Światowe wykorzystanie zbóż w okresie 2025/26 ma wzrosnąć o 2,1% w porównaniu do poprzedniego sezonu, głównie w przypadku kukurydzy i ryżu. Przewiduje się większe wykorzystanie kukurydzy do pasz oraz pszenicy paszowej jako ekonomicznie atrakcyjnej alternatywy dla innych składników paszowych.

FAO zrewidowało prognozę zapasów zbóż do końca sezonu 2025/26 roku w górę do 925,5 mln ton, czyli o 6,5% więcej niż na początku sezonu. Największy wzrost zapasów pszenicy spodziewany jest w Chinach i Indiach, natomiast główni eksporterzy odnotują umiarkowany wzrost. Zapasy ryżu mają osiągnąć 216,8 mln ton, co pozwoli pokryć 4,6 miesiąca globalnego zapotrzebowania.

Wnioski dla rolników:
Rekordowa globalna produkcja zbóż i wysoki poziom zapasów mogą stabilizować ceny, ale też wymuszają uważne planowanie sprzedaży i strategii eksportowej. Dla producentów pszenicy, kukurydzy i ryżu oznacza to konieczność monitorowania konkurencyjnych rynków i wykorzystania okazji na lokalnych i międzynarodowych giełdach.

Źródło: FAO

Idź do oryginalnego materiału