Już 8 czerwca 2025 roku, w godzinach 10:00–16:00, teren Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie zamieni się w prawdziwe święto smaków i tradycji. II Podlaskie Święto Sera to jedno z najważniejszych wydarzeń promujących serowarstwo rzemieślnicze w Polsce. Spotkają się tu serowarzy z całego kraju oraz wszyscy, którzy poszukują autentycznego smaku i kulinarnej przygody.
Co czeka na odwiedzających?
Podczas wydarzenia będzie można spróbować setek rodzajów serów: świeżych i dojrzewających, z mleka krowiego, koziego, owczego. Wszystkie produkty będą oceniane przez międzynarodowe jury w konkursie na Najlepszy Ser Podlaskiego Święta Sera – drugim co do wielkości konkursie serów rzemieślniczych w Polsce! To niepowtarzalna okazja, by spotkać mistrzów serowarstwa i zasmakować w ich dziełach.
Program pełen atrakcji [LISTA]

Gotowanie na żywo z Karolem Okrasą
Honorowy ambasador kulinarny województwa podlaskiego – Karol Okrasa – zaprezentuje autorskie dania z regionalnych serów. To nie tylko kulinarny show, ale też inspiracja do tworzenia wyjątkowych potraw w domowym zaciszu.
Bitwa Regionów
Ogólnopolski konkurs Kół Gospodyń Wiejskich, które zaprezentują regionalne potrawy oparte na rodzinnych recepturach. Bitwa Regionów to promocja lokalnych tradycji kulinarnych i kampanii #KupujŚwiadomie.
Premiera książki „U Pana Boga przy stole. Podlasie”
Michał Skoczek po raz kolejny zabiera czytelników w kulinarną podróż po Podlasiu! Premiera jego najnowszej książki to okazja do spotkania z autorem oraz innymi twórcami literatury o regionie – Wojciechem Koronkiewiczem, Andrzejem Fiedorukiem, Norbertem Grzegorzem Kościeszą.
Miasteczko wędzarnicze Borniak
Pokazy wędzenia serów, praktyczne porady i aromatyczne smaki – tu zobaczysz, jak dym nadaje potrawom niezapomniany charakter.
Pokazy serowarskie
W namiocie Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych będzie można poznać sekrety produkcji sera: od ciągnięcia korbaczy po wyrób sera podpuszczkowego. Nie zabraknie też kulinarnych show z udziałem szefa kuchni Patryka Chowaniaka, w tym flambirowany makaron w 20-kilogramowym kręgu sera i zupa na owczej maślance.
Konkurs na Najlepszy Sery
Profesjonalne jury wybierze spośród zgłoszonych serów te najlepsze. W gronie jurorów m.in.:
- Gienon Mientkiewicz – twórca pojęcia „sery zagrodowe”,
- Jolanta Lunitz – prezes Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych,
- Rimvydas Laužikas – profesor Uniwersytetu Wileńskiego,
- Michał Bonarowski – dziennikarz kulinarny radia 357.
Dodatkowe atrakcje:
- Wystawy Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej, w tym legendarna podlaska leśna bimbrownia.
- Saturator z wodą sodową – smak PRL-u prosto z ulicznego wózka.
- Pokaz wozów strażackich – nowoczesnych i zabytkowych.
- Rodzinne gry i zabawy prowadzone przez Fundację Naszpikowani.
Organizatorzy i partnerzy
Wydarzenie organizuje Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, przy wsparciu:
- Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego,
- Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego,
- Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (OT Białystok),
- Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej,
- Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego,
- Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Organizator uruchomił również zbiórkę na Patronite – dołóż swoją cegiełkę i wspieraj rzemieślnicze serowarstwo!
www.patronite.pl/serowarzy
Do zobaczenia na II Podlaskim Święcie Sera!
Nie przegap najpyszniejszego wydarzenia roku!
Więcej informacji znajdziesz na:
Facebook: II Podlaskie Święto Sera
www.serowarzy.pl