Aby tworzyć wyjątkowe dania, szef Aiman - połączenie słów „AI” i „man” - skorzysta z dekad doświadczeń w nauce o żywności i globalne przepisy. “To geniusz kulinarny, niebędący człowiekiem, szkolony nie przez kubki smakowe, ale przez dane, algorytmy i dekady nauki o żywności” - opisuje nietypowego szefa kuchni indyjski dziennik Economics Times.
Restauracja należeć będzie do 5-gwiazdkowego Kempinski The Boulevard, działającego w ramach powstałej w XIX wieku najstarszej europejskiej luksusowej sieci hoteli. Jest usytuowany w centrum miasta, tuż obok Burdż Chalify, najwyższego budynku na świecie.Reklama
AI szefem kuchni. Kreatywnością ma przegonić człowieka
Aiman został stworzony przez Gastronaut Hospitality, dubajską grupę stojącą za kulinarnymi hitami takimi jak “Trove” - lokalem w Dubaju łączącym restaurację, kawiarnię i galerię sztuki - czy bazującej wyłącznie na organicznych składnikach “BohoX”. Grupa zapewnia, iż WOOHOO będzie czymś więcej niż tylko technologiczną nowinką. “To w pełni zintegrowane, zaawansowane koncepcyjnie doświadczenie, w którym sztuczna inteligencja pomaga kształtować nie tylko jedzenie, ale także całą atmosferę, obsługę, a choćby działania na rzecz zrównoważonego rozwoju”.
Nietypowy szef kuchni wprawdzie nie czuje zapachu gotujących się potraw, jednak - zapewniają pomysłodawcy - potrafi o wiele więcej. “Dzięki dostępowi do wszechświata profili smakowych, globalnych przepisów, molekularnego składu żywności i baz danych sezonowych składników, Aiman oferuje kombinacje, których choćby doświadczony szef kuchni mógłby sobie nie wyobrazić”. “Został wyszkolony w oparciu o dziesięciolecia badań nad żywnością i ponad tysiąc przepisów zaczerpniętych z tradycji kulinarnych z całego świata” - cytuje Ahmeta Oytuna Cakira, współzałożyciela “WOOHOO” agencja Reuters.
Model będzie działał na zasadzie rozkładania potraw na elementy składowe, takie jak konsystencja czy kwasowość. Aiman nie będzie jednak sam. Jego prawą ręką jest Reif Othman - pochodzący z Singapuru znany szef kuchni. Othman opisuje tę nietypową współpracę jako rozszerzenie, a nie zastąpienie. „Ludzkie gotowanie nie zostanie zastąpione, ale wierzymy, iż [Aiman] podniesie poziom pomysłów i kreatywności” – cytuje szefa kuchni agencja Reuters.
Restauracja WOOHOO. Nie tylko degustacja ale też nauka
Twórcy restauracji przyszłości informują, iż posiłki w WOOHOO mają być pełnym doznaniem sensorycznym. Goście nie tylko będą mogli skosztować potraw zaprojektowanych przez sztuczną inteligencję, ale też zrobić to w otoczeniu cyfrowej estetyki - oświetlenia czy zdobiących ścian obrazów cyfrowej sztuki. Jedna z przestrzeni, salonik o nazwie „Spock”, dzięki oświetleniu, pejzażom i dźwiękom symulować będzie kosmiczną podróż.
Cybernetyczny szef kuchni ma nie tylko komponować dania, ale też budować wśród klientów restauracji świadomość ekologiczną. Aiman będzie m.in. zachęcał do ograniczania marnowania żywności. Zaproponuje obecnym sposoby na ponowne wykorzystanie jedzenia i optymalizację porcji. AI będzie opracowywał przepisy na ponowne wykorzystanie składników często wyrzucanych przez restauracje.
Założyciele WOOHOO wierzą, iż w dłuższej perspektywie Aiman mógłby zostać udostępniony restauracjom na całym świecie, co pozwoliłoby ograniczyć ilość odpadów kuchennych i poprawić zrównoważony rozwój.