Tarczyński pracuje nad preparatem wielobiałkowym pozyskiwanym z grochu i alg morskich, który ma być alternatywą dla białek zwierzęcych, podała spółka. Projekt znalazł się na liście wybranych do dofinansowania przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR). Wysokość dotacji to 37,8 mln zł przy całkowitej wartości projektu 98,8 mln zł.
Po etapie prac badawczych spółka zamierza samodzielnie wytwarzać mieszankę białek pochodzących z grochu oraz makroalg morskich. Wyjściowy produkt – przypominający strukturę mięsa – będzie charakteryzował się szczególnymi adekwatnościami odżywczymi i prozdrowotnymi. Celem jest uzyskanie preparatu, który przyczyni się do obniżenia ryzyka chorób dietozależnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy miażdżyca. Dodatkowo preparat ma wykazywać wysoką zdolność do poprawy walorów smakowych wędlin o smak umami, podano.
„Proekologiczna ekstrakcja białka z grochu i alg, nad którą pracują nasi technolodzy, to koncept innowacyjny w skali globalnej. Uzyskanie wysokobiałkowego produktu roślinnego o strukturze zbliżonej do mięsa pozostaje wyzwaniem dla rynku, jednocześnie wydaje się nieuniknionym kierunkiem rozwoju branży w kontekście zrównoważonego rozwoju. Systematyczne zwiększanie udziału surowców białkowych pochodzenia roślinnego jest realną szansą na zmniejszenie śladu węglowego w przetwórstwie mięsnym” – powiedział członek zarządu oraz dyrektor ds. rozwoju Dawid Tarczyński, cytowany w komunikacie.
Pozyskany preparat białkowy stanie się składnikiem nowej linii kabanosów mięsnych i roślinnych marki Tarczyński, docierając do wielu konsumentów nie tylko w Polsce, ale również na świecie, podkreślono.
Tarczyński jest producentem wyrobów wędliniarskich w Polsce, oferującym produkty pod markami Tarczyński, Dobrosława oraz Starpeck. Strategicznym obszarem działalności jest segment produktów premium. Spółka zadebiutowała na rynku głównym warszawskiej giełdy w czerwcu 2013 r.
Źródło: ISBnews