W związku ze zwiększonym popytem na żywe karpie przed świętami Bożego Narodzenia, Główny Lekarz Weterynarii przypomina o obowiązku przestrzegania zasad wynikających z przepisów dotyczących ochrony zwierząt, unijnych regulacji dotyczących uśmiercania kręgowców, opinii naukowych oraz danych statystycznych.

Rekomendacja GLW: sprzedaż po uśmierceniu
GLW podkreśla, iż najlepszym rozwiązaniem jest sprzedaż ryb po wcześniejszym ich uśmierceniu, co ogranicza stres zwierząt, minimalizuje ryzyko cierpienia i spełnia standardy dobrostanu.
Jak powinno wyglądać uśmiercanie ryb w sklepie
Uśmiercanie musi być przeprowadzone w sposób humanitarny, zgodny ze specyfiką ryb jako kręgowców. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznaje za humanitarne:
- ogłuszanie mechaniczne (uderzenie w okolicę czołową),
- ogłuszanie elektryczne,
połączone z trwałym uszkodzeniem centralnego układu nerwowego (np. poprzez przecięcie rdzenia, dekapitację).
Zakaz uboju w obecności dzieci
Prawo całkowicie zabrania uśmiercania zwierząt kręgowych – w tym ryb – przy dzieciach. Dlatego miejsce ogłuszania i uboju musi być wydzielone i osłonięte, np. parawanem, ścianką czy w osobnym namiocie.
Kto może dokonywać uśmiercania
Personel odpowiedzialny za uśmiercanie ryb powinien:
- mieć skończone 18 lat,
- posiadać doświadczenie w hodowli lub odbyć szkolenie dotyczące dobrostanu i metod uśmiercania.
Jeśli w sprzedaży uczestniczy pośrednik, musi zagwarantować, iż sprzedawca posiada stosowne przeszkolenie.
Zasady przetrzymywania żywych ryb w sklepach
Ryby powinny być przetrzymywane w odpowiednich warunkach:
- w szczelnych zbiornikach o gładkiej powierzchni,
- w czystej, natlenionej wodzie (minimum 1/3 wymiany wody co 12 godzin),
- w zagęszczeniu maksymalnie 1 kg ryb na 1 litr wody,
- w temperaturze 4–6°C (maksymalnie 10°C).
Ryby z widocznymi uszkodzeniami należy natychmiast uśmiercić.
Opakowania dla klientów
Jeżeli zabicie ryby w punkcie sprzedaży nie jest możliwe, opakowanie dla klienta powinno zawierać wodę i umożliwiać rybie przyjęcie naturalnej pozycji – tak, by nie była zgięta lub złożona. Minimalna ilość wody to stosunek 1:2 (masa ryby : objętość wody).
Zalecenia dla kupujących
GLW rekomenduje, aby:
- transport żywej ryby do domu był możliwie krótki,
- klient używał opakowań spełniających powyższe wymagania.

2 dni temu

![Ceny świń spadły choćby o 30 gr. Sprawdź, ile zakłady płacą za tuczniki [SONDA]](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2025/12/10/514619.webp)

![Ceny kukurydzy rosną. Sprawdź, gdzie skupy płacą najwięcej [SONDA]](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2025/12/10/h_599608_1280.webp)











