Okres świąteczny w Polsce to czas, gdy marnowanie żywności osiąga szczyt. W ciągu jednego tygodnia Polacy wyrzucają ponad 61 tys. ton jedzenia, czyli średnio około 1,5 kg na osobę – wynika z danych Too Good To Go. To więcej niż w innych okresach roku, mimo iż 75% rodaków deklaruje, iż na co dzień stara się oszczędzać na jedzeniu – informuje Newseria Biznes.
Beata Pałczyńska, PR manager Too Good To Go, podkreśla:
„W czasie świąt przez osiem dni świątecznych marnujemy ponad 61 tys. t. To około 1,5 kg na osobę”.
Dalsza część tekstu jest pod materiałem filmowym
Resztki świąteczne ważą tyle, co sześć wież Eiffla
Badanie Opinia24 na zlecenie Too Good To Go z 2023 roku pokazuje, iż 83% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia między 23 a 30 grudnia. Objętościowo resztki świątecznego jedzenia mogłyby wypełnić półki 39 supermarketów lub 49 basenów olimpijskich.
Eksperci wskazują, iż główną przyczyną marnowania żywności jest nadmierne przygotowywanie potraw: ponad 60% Polaków przyznaje, iż gotuje za dużo i nie wie, jak zagospodarować resztki po świętach.
Tradycja a marnowanie żywności
Z raportu Banków Żywności „Zmarnowane święta” wynika, iż ponad połowa Polaków przygotowuje wigilijne menu w formie 6–11 potraw, jedna trzecia kultywuje tradycję 12 dań, a 13,5% wybiera kameralne menu z 1–5 potrawami.
Najczęściej wyrzucane produkty w okresie świątecznym to:
- owoce i warzywa – ok. 10,9 tys. t,
- zupy – 9,7 tys. t,
- napoje – 7,7 tys. t.
Beata Pałczyńska zauważa, iż data również wpływa na rodzaj wyrzucanego jedzenia: 24 grudnia przeważają ryby, 25–26 grudnia – zupy, a 27 grudnia – resztki napojów.
Paradoks świątecznego marnowania
Mimo iż 75% Polaków regularnie szuka oszczędności na jedzeniu, 83% przyznaje się do wyrzucania potraw w okresie świątecznym. Jak tłumaczy Beata Pałczyńska:
„Cały czas chcemy spełnić oczekiwania gości, w związku z czym przygotowujemy za dużo jedzenia. W skali roku na gospodarstwo domowe marnujemy ponad 4 tys. zł”.
Możliwości ograniczenia strat żywności
Eksperci podkreślają, iż jedzenie po świętach można zagospodarować, np. oddając je osobom potrzebującym. Z „Raportu o biedzie” Szlachetnej Paczki wynika, iż w Polsce niemal 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, a ok. 5 mln doświadcza ubóstwa relatywnego.
Problem świątecznego marnowania wpisuje się w szerszy kontekst strat żywnościowych w Polsce. Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2025”, każdego roku marnuje się ok. 5 mln t żywności, z czego 60% (ok. 3 mln t) odpowiadają konsumenci.
Edukacja kluczem do zmiany nawyków
Istotną rolę w ograniczaniu marnowania żywności odgrywa edukacja. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi ogólnopolską kampanię „Żywność to wartość”, promującą odpowiedzialne zakupy, przygotowywanie posiłków i gospodarowanie jedzeniem. Kształtowanie takich nawyków, także wśród dzieci i młodzieży, jest najważniejsze dla trwałego zmniejszenia strat żywności, nie tylko w okresie świątecznym.
Źródło: Newseria Biznes

2 godzin temu












