Tatarak zwany też tatarskim zielem, szuwarem, tatarczuchem czy choćby ajerem to to roślina, która ma swoją rolę na naszej wsi. Od wieków służyła jako odświeżacz powietrza i naturalny lek w medycynie ludowej oraz produkt w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Pochodzi ze wschodniej Azji, a do Polski sprowadzono go w XVI wieku z terenu Czech. Rośnie na mulistych brzegach jezior, stawów, rzek, na mokradłach, w szuwarach wód stojących lub wolno płynących. Jego długie o mieczowatym kształcie liście są aromatyczne.
Olejek tatarakowy ceniony jest jako produkt do produkcji między innymi perfum, gorzkich wódek oraz likierów, aromatyzuje się też nim niektóre gatunki tytoniu.
Tatarak działa przeciwbiegunkowo, przeciwbólowo i żółciopędnie oraz bakteriobójczo. Napar z kłączy służy do mycia głowy przeciw łupieżowi, a dodany do kąpieli działa orzeźwiająco i wzmacniająco.
– Tatarak zapraszało się do domów, aby pięknie pachniały chaty na Zielone Świątki. w tej chwili nie używamy ich do odświeżania domów, ale na dawnej wsi te rośliny były popularnym odświeżaczem powietrza – mówi Aleksandra Imosa, przewodniczka po Parku Etnograficznym w Tokarni.