V Forum Producentów Żywności pokazało, jak gwałtownie zmienia się polski sektor rolno-spożywczy oraz z jakimi wyzwaniami musi się mierzyć produkcja roślinna i zwierzęca. Dyskusje koncentrowały się na transformacji energetycznej, rosnących wymaganiach środowiskowo-klimatycznych oraz potrzebie zwiększenia konkurencyjności polskich gospodarstw i przetwórstwa. W wydarzeniu, zorganizowanym przez Polską Federację Producentów Żywności, uczestniczyli przedstawiciele najważniejszych branż i organizacji sektora.

Sektor rolny jako „system naczyń połączonych”
Forum otworzył minister rolnictwa Stefan Krajewski, podkreślając, iż nowoczesne rolnictwo wymaga myślenia systemowego. Produkcja roślinna i zwierzęca muszą rozwijać się równolegle – nie można zlikwidować nadwyżki zbóż paszowych bez rozbudowy krajowej hodowli, a ta z kolei nie może funkcjonować bez stabilnej bazy paszowej.
Minister zaznaczył również, iż polskie bezpieczeństwo żywnościowe pozostaje stabilne, a rolno-spożywcza pozycja eksportowa jest jedną z najmocniejszych w UE.
– Wartość eksportu przekracza 231 mld zł i stanowi ok. 15% całego handlu zagranicznego. Mamy jedno z najwyższych sald w UE – ponad 18 mld euro – przypomniał Krajewski.
Dodał również, iż realizowane są intensywne rozmowy dotyczące otwarcia brazylijskiego rynku na polskie jabłka, które ciągną się od 2015 r., ale pojawiły się sygnały o możliwym przełomie.
Innowacje rolnicze mocnym filarem rozwoju
Podczas V Forum Producentów Żywności wiele uwagi poświęcono technologiom, które zmieniają oblicze współczesnej produkcji. Coraz częściej rolnicy korzystają z dronów, czujników wilgotności, systemów GPS oraz zaawansowanej automatyki. To podnosi efektywność, precyzję i konkurencyjność polskiego rolnictwa.
Minister przypomniał, iż rośnie znaczenie rolnictwa ekologicznego i zrównoważonego oraz iż ekoschematy i ochrona biologiczna będą dalej wzmacniane.
Samozbiory a VAT – interwencja resortu
Odnosząc się do medialnych doniesień o obowiązku odprowadzania VAT od samozbiorów, Krajewski wyjaśnił, iż resort wcale nie zamierza zwiększać obciążeń producentów.
Do Ministra Finansów wysłano pismo ws. niekorzystnej interpretacji przepisów, która budziła niepokój wśród rolników.
Promocja produktów i kooperacja producentów
Forum zwróciło uwagę na rosnące znaczenie kampanii edukacyjnych, które mają wzmacniać patriotyzm konsumencki i wybór polskiej żywności. Podkreślono też, iż zrzeszanie się rolników w grupy producenckie daje im większą siłę negocjacyjną i lepszy dostęp do rynków.
Uczestnicy wydarzenia
W Forum udział wzięli reprezentanci kluczowych organizacji branżowych, m.in.:
- Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Związku „Polskie Mięso”
- Związku Polskich Przetwórców Mleka
- Związku Producentów Cukru w Polsce
- Federacji Polskich Banków Żywności
Źródło: MRiRW

8 godzin temu


![Jedyny taki samojezdny kombajn do zbioru dyni na pestkę Kernsteier [50 ha rocznie]](https://agroprofil.pl/cms/wp-content/uploads/2025/11/dynia4.jpg)


![Sprawdź najnowsze ceny zbóż i rzepaku w Polsce. Gdzie płacą najwięcej? [SONDA]](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2025/11/17/h_535275_1280.webp)











