Warto sięgnąć po pokrzywę

1 tydzień temu
Zdjęcie: Monika Dygas, zielarka i fitoterapeutka z Tychowa Starego niedaleko Starachowic. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce


Warto docenić walory zdrowotne dzikiej przyrody. – Na starcie wiosny, polecam zbieranie surowców roślinnych, których o tej porze roku mamy ogromną obfitość – radzi Monika Dygas, zielarka i fitoterapeutka z Tychowa Starego, która w pierwszej kolejności zwraca uwagę na pokrzywę – królową polskich ziół.

Zielarka ze starej chaty w Tychowie Starym koło Starachowic zachęca, aby każdy zbierał to łatwo rozpoznawalne ziele i wykorzystał je na swoje potrzeby.

– Pokrzywa jest znana i wykorzystywana od wieków przez naszych przodków, którzy uważali ją także za roślinę magiczną. W każdym domu pokrzywa wisiała przy wejściu do izby, co miało chronić mieszkańców przed złymi mocami, złą energią. w tej chwili na temat pokrzywy wiemy bardzo dużo i znając jej zalety, można wytłumaczyć zainteresowanie tym zielem sprzed wieków – mówi Monika Dygas.

– Pokrzywa jest ceniona przez fitoterapeutów, ponieważ poprawia zdrowie i kondycję. Daje organizmowi po zimie świetny detoks ze względu na witaminy i minerały, które zawiera. Zawiera między innymi witaminy: B, C, K, B2, żelazo, magnez, wapń. Działa odtruwająco i moczopędnie, wspomaga przemianę materii, działa również przeciwzapalnie i krwiotwórczo. Wzmacnia system odpornościowy – wylicza fitoterapeutka.

Zarówno liście jak i korzeń pokrzywy zawiera wiele składników odżywczych, do których należą przede wszystkim:
witaminy: witamina K, A, C i niektóre witaminy z grupy B
minerały: wapń, magnez, żelazo, potas i sód
tłuszcze: kwas linolowy, linolenowy, stearynowy, palmitynowy i oleinowy
aminokwasy: niemal wszystkie znane aminokwasy
polifenole: kaempferol, kwercetyna, kwas kawowy, kumaryny i inne flawonoidy

pigmenty: beta-karoten, luteina, luteoksantyna i inne karotenoidy

Fitoterapeutka radzi, aby sięgnąć po pokrzywę właśnie teraz, kiedy jest młoda i świeża. Wiosenna, majowa pokrzywa od wieków była bowiem cennym zielem, z którego można korzystać także przez całe lato.

Monika Dygas poleca również dobroczynne działanie wiosennych ziół na cały organizm człowieka. Zachęca także do wykorzystywania ich na co dzień w jadłospisie.

– Leczą, uspokajają i w wielu przypadkach eliminują apteczną chemię. Warto poznać działanie roślin i spróbować ich leczniczej mocy. Okres wiosenno-letni jest najlepszą ku temu okazją. Zdrowie poprawią nie tylko sałatki, pesto czy zupa z pokrzyw, ale łatwo wykorzystać je można do koktajli z dodatkiem innych ziół i owoców – radzi Monika Dygas.


Idź do oryginalnego materiału