Wywiad Marcin x Wine Hunter

diwine.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Wywiad Marcin x Wine Hunter


Wino to nie tylko napój — to historia, pasja i sposób na odkrywanie smaków, które potrafią przenieść nas w zupełnie inne miejsca i czasy. W Polsce winiarstwo i enoturystyka rozwijają się w imponującym tempie, a coraz więcej osób nie tylko sięga po kieliszek wina, ale też chce lepiej rozumieć, co się w nim kryje. O edukacji winiarskiej, pasji do tworzenia win i budowaniu kultury wina w naszym kraju rozmawiamy z naszym winiarzem - Marcinem, twórcą kursu wiedzy o winie i współzałożycielem DiWine, oraz z Łukaszem – Wine Hunterem, który inspiruje społeczność winiarską swoimi opowieściami i doświadczeniami.

Skąd pomysł na stworzenie własnego kursu o winie? Co było impulsem, żeby podzielić się swoją wiedzą w takiej formie?

Kurs wiedzy o winie, to kolejny krok naszej strategii, jaką jest edukacja społeczna. Jestem przekonany, iż możemy robić w domach smaczne wina. To pozwoli nam zagospodarować dary naszych sadów i ogrodów a smaki i aromaty owocowe zostaną przeniesione w okres zimowy. Mamy dostęp do zdrowych owoców, kurs nauczy adeptów, jak zrobić z nich smaczne wino.

Kursy online to duże wyzwanie — trzeba nie tylko przekazać wiedzę, ale też zaangażować odbiorcę. Co było dla Ciebie najtrudniejsze przy tworzeniu tego projektu, a co sprawiło Ci największą przyjemność?

Zdecydowanie wolę spotkania bezpośrednie, tak jak to jest na naszych studiach Winiarstwo i Cydrownictwo na Uczelni Łukaszewski. Nagrywanie do kamery to duże wyzwanie. Najtrudniejsze było zaplanowanie kursu, tak, żeby dawał on pełną wiedzę kursantom. Najwięcej przyjemności sprawiły mi nagrania w winiarni, gdzie pokazujemy sprzęty i procesy produkcyjne.

Współpracujesz z Łukaszem, który ma już silną pozycję w winiarskiej społeczności. Czy od początku wiedziałeś, iż chcesz go zaangażować w promocję kursu?

Z Łukaszem spotkaliśmy się kilka lat temu, gdy ja byłem przy projekcie siatkarskim.

Nasze kolejne spotkanie nastąpiło na Targach Wino.pl w Poznaniu. Jestem pod wrażeniem rozwoju jego kanału winiarskiego. To duże wyzwanie i dobrze to robi, a ja chcę współpracować z osobami, którzy tworzą trudne projekty z pasją. Jestem przekonany, iż z Łukaszem wiele dobrych rzeczy dla winiarstwa zrobimy.

Dla kogo Twoim zdaniem jest ten kurs? Czy to bardziej propozycja dla początkujących, czy raczej dla osób, które już coś o winie wiedzą, ale chcą wejść głębiej?

Kurs wiedzy o produkcji wina podzieliliśmy na kilka poziomów. Kurs podstawowy jest dla początkujących. Kurs średniozaawansowany i kursmistrzowski są dla osób, które już produkują swoje wina. Dostęp do grupy na facebooku i konsultacje to duża dawka wiedzy winiarskiej.

Edukacja winiarska w Polsce mocno się rozwija. Jak oceniasz nasze podejście do wina dzisiaj vs. kilka lat temu? Co Twoim zdaniem jest największą zmianą?

Zdecydowanie widać rozwój, szczególnie win gronowych, gdzie powstaje bardzo dużo winnic. Wina owocowe wracają do łask i są coraz bardziej powszechne. Ta zwiększona dostępność kreuje też trendy konsumenckie, Polacy coraz więcej piją wina i to wina polskiego. Rozwój sektora wpływa na obniżenie cen produkcji a działania marketingowe producentów wzbudzają zainteresowanie dystrybutorów. To co było trudne do wyobrażenia jeszcze 5 lat temu, teraz ma miejsce. Gdy w 2020 roku uruchamialiśmy DiWine, niewielu wierzyło, iż będziemy w 2025 roku sprzedawać wina w sieci Baltona na 7 polskich lotniskach. Dziś z sukcesem sprzedajemy nasze wina w wielu miejscach a zadowoleni klienci ponownie wybierają nasze butelki. To jest największa zmiana, jaka nastąpiła w ostatnich latach, to wzrost zainteresowania konsumentów polskimi winami.

Idź do oryginalnego materiału