Znamy finalistów konkursu Chefs en Or 2025

2 tygodni temu

Zakończył się etap eliminacyjny konkursu Chefs en Or 2025. Spośród uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski wyłoniono dziesięciu finalistów, którzy powalczą o główną nagrodę 24 kwietnia podczas finału w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

Tegoroczna edycja konkursu koncentruje się na daniach z kaczki. W zgłoszeniach pojawiły się nowoczesne wariacje na temat klasycznych potraw, sezonowe składniki roślinne i techniki kulinarne, w tym także molekularne. Uczestnicy wykorzystywali m.in. fondanty ziemniaczane, espumy, warzywny kawior, kiszonki oraz lokalne owoce.

Skład finałowej dziesiątki:

  • Tomasz Bigda – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
  • Jan Dzieciątko – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
  • Jakub Jacolik – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie
  • Natalia Kalenik – Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4 w Białymstoku
  • Małgorzata Kubsik – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie
  • Adam Móżdżyński – Gostynińskie Centrum Edukacyjne
  • Iwo Nowacki – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
  • Mateusz Pawlak – Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie
  • Kornel Byzdra – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy
  • Maciej Stodółka – Zespół Szkół nr 6 im. M. Reja w Szczecinie

Finał: 24 kwietnia, Instytut Kulinarny Transgourmet

W finale zadaniem uczestników będzie przygotowanie dania z wykorzystaniem trzech obowiązkowych składników: całej kaczki, botwiny lub buraka oraz octu balsamicznego. Dodatkowo, dzień przed konkursem zostanie ujawniony jeden składnik niespodzianka, pochodzący z wyspy produktów tg Economy.

Danie konkursowe ma zostać przygotowane w sześciu porcjach, a jury oceni nie tylko smak i prezentację, ale także różnorodność technik, wykorzystanie sezonowych składników i zgodność z zasadami less waste.

Nagrody dla uczestników i szkół

  • Nagroda główna: 3000 zł dla zwycięzcy oraz profesjonalne szkolenie kulinarne.
  • Dodatkowo, szkoła laureata otrzyma bon o wartości 5000 zł do wykorzystania w Selgros oraz możliwość zorganizowania grupowego szkolenia.
  • Przewidziano także nagrody dla pozostałych finalistów i ich szkół.

Chefs en Or to ogólnopolski konkurs kulinarny skierowany do uczniów szkół gastronomicznych. Edycja 2025 skupia się na promowaniu technik rzemieślniczych, pracy z pełnym surowcem i świadomego podejścia do kuchni.

Idź do oryginalnego materiału