Z początkiem czerwca 2025 roku Aries Hotel & Spa Wisła oficjalnie uzyskał pięciogwiazdkową kategorię hotelową. To pierwszy butikowy hotel tej klasy w Wiśle. Awans zbiega się z pięcioleciem działalności obiektu, który rozpoczął funkcjonowanie tuż przed wybuchem pandemii.
Hotel zlokalizowany jest w historycznym budynku dawnego Domu Turysty PTTK „Nad Zaporą”. Obiekt został poddany kompleksowej rewitalizacji, wpisując się w lokalny krajobraz Beskidów i pełniąc funkcję luksusowego hotelu butikowego. W 2021 roku otrzymał za ten projekt nagrodę Marszałka Województwa Śląskiego za zasługi dla rozwoju turystyki.
Od otwarcia w 2020 roku hotel konsekwentnie budował swoją pozycję na rynku, rozwijając ofertę i standardy obsługi. Uzyskanie piątej gwiazdki jest efektem spełnienia wymagań formalnych i jakościowych przewidzianych dla tej kategorii hotelowej. W ocenie Dyrektora Generalnego obiektu, Pawła Skoczylasa, osiągnięcie to potwierdza wieloletnią pracę zespołu oraz pozytywne opinie gości.
Wnętrza hotelu zaprojektowano z wykorzystaniem naturalnych materiałów – dominuje drewno, stonowane kolory i elementy nawiązujące do górskiego otoczenia. Całość utrzymana jest w estetyce łączącej nowoczesną elegancję z regionalnym charakterem.
Strefa Wellness & Spa obejmuje m.in. basen wewnętrzny, sauny, jacuzzi z widokiem na zieleń Beskidów oraz cztery gabinety zabiegowe. W 2025 roku ARIES SPA zostało uhonorowane tytułem Najlepszego Menu SPA w Polsce podczas gali Spa Awards.
Część gastronomiczna hotelu funkcjonuje pod marką Polka by Magda Gessler. Restauracją kieruje Tomasz Morys, który serwuje dania kuchni polskiej i europejskiej w autorskiej odsłonie, bazując na lokalnych produktach. Posiłki podawane są w restauracyjnych wnętrzach, oranżerii oraz w szklarni Greenhouse położonej nad Wisłą.