Badanie na obecność włośni mięsa na użytek własny będą mogli przeprowadzać – poza lekarzami weterynarii jak w tej chwili – również pracownicy laboratoriów weterynaryjnych. Więcej zwierząt będzie badanych na obecność włośni – wynika z projektu zmian rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
Chodzi o zmiany w rozporządzeniu ministra rolnictwa i rozwoju wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (tekst jedn. Dz. U. z 2024 r., poz. 981).
Badanie próbki mięsa przeprowadzą nie tylko weterynarze
Po zmianach badanie mięsa na obecność włośni na użytek własny będzie wykonywane tak jak dotychczas przez lekarzy weterynarii. Nowym rozwiązaniem będzie to, iż takie badanie będą mogły wykonać również osoby upoważnione w laboratoriach weterynaryjnych. W ocenie Głównego Inspektoratu Weterynarii kompetencje pracowników zakładów weterynaryjnych, które nie są lekarzami weterynarii w zakresie badania próbek mięsa są potwierdzone często wieloletnim doświadczeniem w wykonywaniu tych badań i coroczną pozytywną oceną jednostki akredytującej.
Wykaz pracowni badania na obecność włośni próbek mięsa zostanie umieszczony na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz na stronach internetowych weterynarzy.
Jakie zwierzęta będą badane?
Projekt nowelizacji przewiduje obowiązek badania na obecność włośni mięsa z odstrzału zwierząt łownych, innych niż dziki, przeznaczonego na własne potrzeby myśliwego.
Zatem badaniu na obecność włośnia będą podlegały świnie, nutrie, dziki oraz zwierzęta łowne podatne na zarażenie włośniem inne niż dziki.
Procedura badania i wymogi próbki mięsa
Niezależnie od gatunku badanego zwierzęcia masa pobranej próbki będzie musiała wynosić minimum 100 g.
Próbka nie będzie mogła zawierać powięzi, tkanki łącznej oraz tkanki tłuszczowej.
Próbki będzie trzeba dostarczyć do pracowni badania mięsa na obecność włośni:
- niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, z którego tuszy zostały pobrane próbki,
- niezwłocznie po dokonaniu odstrzału, nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.
Próbki będzie trzeba przechowywać i transportować w warunkach zapobiegających zgniciu mięsa. Próbek nie będzie można mrozić.
Dostarczający próbki będzie musiał podać następujące informacje do badania próbki mięsa:
- imię i nazwisko oraz adres posiadacza mięsa,
- miejsce i termin uboju albo odstrzału zwierzęcia,
- gatunek zwierzęcia, z którego pochodziła badana próbka, i numer identyfikacyjny tego zwierzęcia, o ile z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia, a w przypadku próbek pobranych od świń – numer siedziby stada,
- wiek zwierzęcia,
- miejsce, z którego zostały pobrane próbki do badania.
Omawiana nowelizacja rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny wejdzie w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.