Budowanie parametrów jakościowych pszenicy w warunkach suszy

4 godzin temu

Jakość ziarna pszenicy jest warunkowana różnymi czynnikami, które decydują o możliwości osiągania parametrów jakościowych ziarna. Jednym z czynników jest z pewnością cecha odmiany pszenicy, którą wybieramy przed zasiewami. Jednak doskonale wiemy, iż często wybierając odmiany nie zawsze osiągamy zakładane parametry jakościowe. Jest to związane z tym, iż oprócz wyboru odmiany o parametrach jakościowych ziarna decydują również warunki glebowe, przebieg pogody oraz zabiegi agrotechniczne przeprowadzone w czasie wzrostu i rozwoju uprawy. Wobec tego jak postępować by budować jakość ziarna, gdy na coraz większym obszarze kraju mamy deficyt wody i już w kwietniu mówimy o suszy!!!

Budowanie parametrów jakościowych pszenicy w warunkach suszy

Mówiąc o jakości ziarna zbóż oraz o ocenie przydatności technologicznej ziarna pszenicy najważniejsze znaczenie mają: zawartość białka i glutenu, wskaźnik sedymentacji, liczba opadania, gęstość ziarna w stanie zsypnym. Wszystkie te parametry brane są pod uwagę w czasie analizy oceny jakości ziarna podczas sprzedaży do młyna na cele konsumpcyjne. Ważne jest, że musimy spełnić wszystkie parametry pszenicy konsumpcyjnej, jeżeli chcemy ją sprzedać jako konsumpcję, za którą osiągamy wyższą cenę i z pewnością mamy znacząco łatwiejszy zbyt w porównaniu do zbóż paszowych, które są importowane spoza granic naszego kraju.

Jak osiągnąć odpowiednią jakość ziarna?

W tym miejscu pojawia się problem jak osiągnąć odpowiednią jakość ziarna w tym zawartość białka kiedy to w znacznej czasie części kraju występuje deficyt wody, która jest niezbędna do rozpuszczenia i wpłukania w warstwę systemu korzeniowego azotu, który jest najbardziej istotny w osiągnięciu tego parametru. Azot ma decydujący wpływ na zawartość białka w ziarnie. W związku z tym największe dawki azotu stosuje się w uprawie pszenicy odmian jakościowych. W miarę zwiększania dawek azotu następuje wzrost plonu ziarna, a tym samym dochodzi do zjawiska tzw. „rozcieńczania azotu”, co jest widoczne w postaci zmniejszenia zawartości białka w ziarnie. Istotnie na zawartość białka w ziarnie pszenicy wpływa nawożenie azotowe wykonane od fazy liścia flagowego do kłoszenia (III dawka tzw. „na kłos”). Przyczynia się ona także do wykształcania ziarna o większej gęstości i lepszym wyrównaniu. Jednak, aby była ona skuteczna, rośliny wcześniej muszą również być dostatecznie dobrze zapatrzone w azot. Ponadto azot zastosowany w postaci nawozów granulowanych musi być po pierwsze rozpuszczony a następnie wpłukany do gleby w zasięg systemu korzeniowego. Warto jest tu podkreślić, iż do rozpuszczenia azotowych nawozów granulowanych i ich wpłukania do warstwy systemu korzeniowego w celu jego pobrania potrzebne jest minimum 20 mm opadów. Jest to niestety w ostatnich latach dość problematyczne ze względu na małą ilość opadów występujących w Polsce w tym okresie. Dodatkowo ocenia się, iż do 50% azotu zgromadzonego w ziarnie pochodzi bezpośrednio z gleby. Reszta, czyli zdecydowana większość, bo choćby do 80%, jest przemieszczana z innych organów rośliny, w tym przede wszystkim z górnych liści. Wpływ nawożenia azotowego jest jednak bardzo silnie modyfikowany przez czynniki pogodowe panujące podczas nalewania ziarna.

Siarka oraz magnez to najważniejsze pierwiastki

Chcąc budować jakość ziarna doskonale wiemy, iż samo nawożenie azotem jest niewystarczające, ponieważ należy również dostarczyć roślinom siarki oraz magnezu w celu jak najlepszego przerobienia azotu w białko. Jest to istotne, ponieważ siarka poprawia efektywne wykorzystanie azotu i jest niezbędna do tworzenia aminokwasów siarkowych budujących białka. Niedobór 1 kg siarki uniemożliwia wykorzystanie choćby 10 kg azotu. Brak tego składnika sprawia, iż m.in. azot nie jest przekształcany w białko, a fotosynteza zachodzi w mniej intensywny sposób. Ostatecznie więc liście ubogie w siarkę akumulują azotany, co doprowadza do skrajnych, fizjologicznych niedoborów azotu, a to nie pozwala osiągnąć odpowiedniego plonu nie mówiąc już o jakości ziarna. jeżeli chodzi o magnez ma on w uprawie pszenicy niezwykle ważne znaczenie. Magnez zajmuje centralne miejsce chlorofilu – zielonym barwniku odpowiedzialnym za fotosyntezę u roślin. To czynnik decydujący o wybarwieniu roślin na kolor zielony, czyli intensywności przeprowadzania procesu fotosyntezy. W ten sposób wpływa na szybszy przyrost roślin i lepsze wykorzystanie zasobów wody. To szczególnie istotna cecha, biorąc pod uwagę zmiany klimatu i związane z tym okresy suszy, które w naszym klimacie są coraz częstsze.

InFolen – innowacyjny biostymulujący, płynny nawóz azotowy

Myśląc na poważnie o budowaniu odpowiednich parametrów jakościowych ziarna w szczególności zawartości białka w ziarnie warto jest zastosować InFolen – innowacyjny biostymulujący, płynny nawóz azotowy z oferty TIMAC AGRO, który zawiera również siarkę i magnez pierwiastki gwarantujące efektywne wykorzystanie azotu w roślinie. InFolen jest innowacyjnym nawozem biostymulującym, który ma najbardziej skuteczne działanie w budowaniu parametrów jakościowych ziarna pszenicy. Jest nawozem bezpiecznym do stosowania w warunkach niedoborów wody i po jego zastosowaniu możemy zrezygnować z III dawki azotu tak zwanej „na kłos” w postaci nawozów granulowanych. W tym miejscu warto jest wspomnieć o kilku zaletach tego produktu.

Po pierwsze jest to nawóz płynny, który możemy zastosować poprzez oprysk razem z zabiegiem T2 podczas którego chronimy liść flagowy pszenicy. Daje nam to przede wszystkim ograniczenie liczby przejazdów w polu co zmniejsza koszty. Po drugie InFolen przyspiesza wchłanianie azotu poprawiając wydajność. Szczególnie w odniesieniu do dawki azotu w granuli, ponieważ limituje nas ilość wody potrzebnej do jej rozpuszczenia i przemieszczenia w zasięg systemu korzeniowego. Natomiast InFolen wchłania się przez aparaty szparkowe w ciągu dwóch godzin, co ważne wszystkie inne mikroelementyczy substancje aktywne zastosowanych w mieszaninie również, co znacząco podnosi skuteczność zabiegu. Kolejnym ważnym aspektem przemawiającym na korzyść stosowania InFolenu jest to, iż InFolen wykazuje działanie powierzchniowo czynne. Oznacza to, iż przy stosowaniu InFolenu stosunek podstawy kropli do jej wysokości wzrasta. I kropla pokrywa większą powierzchnię liścia. Powoduje to o wiele szybsze wchłanianie substancji odżywczych do liści oraz lepsze pokrycie liścia np. fungicydami dzięki czemu mamy skuteczniejszy zabieg ochrony liścia flagowego i podflagowego.

Komisja Europejska upraszcza politykę rolną. Mniej kontroli, więcej wsparcia

Pamiętajmy, iż właśnie te dwa liście odpowiadają za choćby 80% budowanego plonu. Dodatkowo aktywuje otwieranie aparatów szparkowych dzięki czemu zarówno azot, siarka i magnez gwałtownie są wchłonięte przez roślin. InFolen wpływa również na stymulację, przemieszczanie i przemiany azotu wewnątrz rośliny. Powoduje to szybsze przemiany azotu w białko co wpływa na lepsze parametry jakościowe ziarna oraz dodatkowo stymuluje pobieranie azotu glebowego w celu budowania plonu i jakości ziarna co jest udowodnione na podstawie licznych doświadczeń prowadzonych w Polsce jak i wielu krajach Europy.

/artykuł sponsorowany/

Idź do oryginalnego materiału