Obecnie tona kakao na rynkach światowych kosztuje 7,6 tys. dolarów i to mniej już o jedną trzecią w porównaniu z cenami, jakie obserwowaliśmy pod koniec ubiegłego roku. "Fakt" wylicza, iż pod koniec grudnia 2024 kakao kosztowało 12 tys. dolarów za tonę.
Ceny kakao spadły o jedną trzecią
W ostatnich latach zmiany klimatycznie znacznie pogorszyły plony kakao w Afryce Zachodniej, jednak ostatnie miesiące przyniosły powiew nadziei.
"Poprawiające się warunki pogodowe oraz dojrzewanie nowych plantacji, szczególnie w Ekwadorze, mogą zwiększyć dostępność surowca w nadchodzącym sezonie" - tłumaczył Paweł Majtkowski, analityk eToro cytowany przez "Fakt".Reklama
Ponadto wyraźnie spadł popyt na kakao. Ekspert wylicza, iż "w drugim kwartale 2025 roku przerób kakao spadł w Europie o 7,2 proc., w Azji aż o 16 proc., a w Ameryce Północnej o 2,8 proc.". Jego zdaniem to reakcja na rosnące ceny surowca, które przekładają się na wyższe ceny produktów i słabnący popyt ze strony konsumentów.
Ceny czekolady nie spadną tak łatwo?
Plantacje kakao niszczy nie tylko niekorzystna pogoda i choroby roślin. Problemem jest także czysta polityka i rezygnacja z inwestycji w plantacje w Ghanie czy na Wybrzeżu Kości Słoniowej. "Fakt" przypomina, iż te decyzje powodują starzenie się plantacji, co nie jest wyrównywane nowymi zasadzeniami. Obawy rynku są zatem duże, przez co także ceny surowca do produkcji czekolady nie spadają.
"Choć więc globalne notowania kakao zaczynają się normalizować, polscy konsumenci muszą liczyć się z tym, iż w sklepach jeszcze długo tego nie zobaczą" - tłumaczy w "Fakcie" Majtkowski.
W lipcu br. cena czekolady w proszku była już o 16,7 proc. wyższa rok do roku, podał GUS. A tylko w ciągu miesiąca czekolada podrożała o 1 proc. Widać to w sklepach. "W supermarketach standardowa tabliczka kosztuje już ponad 8 zł, a w mniejszych sklepach jej cena już przekracza 10 zł" - czytamy.
Dla rynku najistotniejsza będzie przez cały czas niestabilność rynku kakao na świecie. Pogoda będzie coraz bardziej nieprzewidywana, a chorobom także coraz ciężej jest zapobiegać. To sprawia, iż sukcesem będzie w najbliższym miesiącach utrzymanie cen czekolady, na spadki cen ulubionej przekąski nie warto liczyć.