Ceny żywności na świecie lekko wzrosły w czerwcu 2025 roku – FAO

7 godzin temu
Zdjęcie: Ceny żywności na świecie wzrosły w czerwcu


Ceny żywności na świecie lekko wzrosły w czerwcu, a średnia wartość indeksu cen żywności na świecie publikowana przez FAO wyniosła 128,0 punktów w czerwcu 2025 r., o 0,7 punktu (0,5%) więcej niż w maju. W skali roku ceny żywności na świecie wzrosły o 5,8 procent. Na szczęście, dla konsumentów, ceny żywności na świecie są dużo, bo o 1/5 niższe od historycznego szczytu z marca 2022 roku – wywołanego najpierw pandemią Covid-19, a potem wojną na Ukrainie. Są jednak grupy towarów żywnościowych, które pobiły już swój rekord cenowy (mięso), lub się do niego zbliżają (nabiał) i podbijają ceny żywności na świecie

Indeks cen żywności FAO od 2018 roku

W czerwcu wrosły ceny żywności na świecie

Dane FAO pokazują, iż spadek indeksów cen zbóż i cukru nie zrekompensował wzrostu indeksów cen nabiału, mięsa i olejów roślinnych. W tym ceny światowe mięsa (indeks mięsa FAO) osiągnęły nowy historyczny rekord, a ceny światowe nabiału zbliżyły się do historycznego rekordu (masło było najdroższe w historii).

Notowania poszczególnych subindeksów FAO cen żywności na świecie

Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO był w czerwcu o 1/5 wyższy niż rok wcześniej

Ceny żywności na świecie – Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wyniósł średnio 155,7 punktów w czerwcu, co stanowi wzrost o 3,5 punktu (2,3%) w porównaniu z poprzednim miesiącem i 18,2% w porównaniu z wartością z czerwca 2024 r. Wzrost ten wynikał głównie z wyższych cen olejów palmowego, rzepakowego i sojowego, przy niewielkim spadku cen oleju słonecznikowego. Światowe ceny oleju palmowego wzrosły w czerwcu o prawie 5%, wspierane przez silny popyt importowy na rynkach światowych przy rosnącej atrakcyjności cenowej. Światowe ceny oleju sojowego również wzrosły w czerwcu, wspierane przez oczekiwany wzrost popytu na surowce do produkcji biopaliw po ogłoszeniu rządowych środków wsparcia dla tego sektora w Brazylii i Stanach Zjednoczonych Ameryki. Ceny oleju rzepakowego były wspierane przez oczekiwania dalszego zacieśniania globalnych dostaw w latach 2025/26. Jednocześnie odnotowano spadek światowych cen oleju słonecznikowego w związku z prognozowanym wzrostem wolumenu produkcji w regionie Morza Czarnego.


Przeczytaj również – Światowe zbiory nasion oleistych i zapasy powinny być rekordowe

Wskaźnik cen mięsa FAO osiągnął rekordowy poziom w czerwcu

Ceny żywności na świecie – Wskaźnik cen mięsa FAO osiągnął średnio rekordowe 126,0 punktów w czerwcu, co stanowi wzrost o 2,6 punktu (2,1 proc.) w porównaniu z majem i 7,9 punktu (6,7 proc.) w porównaniu z poziomem z ubiegłego roku. Wzrosty te były napędzane przez wzrost cen wszystkich rodzajów mięsa z wyjątkiem drobiu. Światowe ceny mięsa wołowego osiągnęły kolejny rekordowy poziom, wspierane przez zmniejszone dostawy eksportowe z Brazylii i silny popyt ze Stanów Zjednoczonych, co podniosło ceny eksportowe w Australii. Notowania mięsa wieprzowego wzrosły z powodu silnego popytu importowego przy niezmienionych dostawach, podczas gdy ceny mięsa baraniego wzrosły gwałtownie trzeci miesiąc z rzędu, wspierane przez silny popyt globalny i zmniejszone dostawy eksportowe z Oceanii. Ceny mięsa drobiowego jednak przez cały czas spadały, wspierane przez duże krajowe dostawy w Brazylii po nałożeniu ograniczeń eksportowych po wykryciu wysoce zjadliwej grypy ptaków w połowie maja. Sytuacja zaczęła się zmieniać pod koniec miesiąca, gdy Brazylia odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków po 28-dniowym okresie bez żadnych ognisk choroby na fermach komercyjnych, co skłoniło niektórych partnerów handlowych do złagodzenia ograniczeń i stopniowego ożywienia popytu importowego.

Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO podąża w stronę rekordu

Ceny żywności na świecie – Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO wyniósł średnio 154,4 punktu w czerwcu, co stanowi wzrost o 0,8 punktu (0,5 proc.) w porównaniu z majem i 26,5 punktu (20,7 proc.) w porównaniu z poziomem z ubiegłego roku. Wskaźnik cen masła odnotował w tym miesiącu największy wzrost, osiągając 2,8 proc. nowy rekordowy poziom 225 punktów. Kontynuacja trendu wzrostowego wynikała głównie z utrzymujących się ograniczeń podaży w Oceanii i Unii Europejskiej, a także z silnego popytu importowego z Azji, w tym z Bliskiego Wschodu. Nowa Zelandia zaczęła doświadczać sezonowego spadku produkcji, podczas gdy przepisy ochrony środowiska w Unii Europejskiej zmniejszyły wielkość stad, ograniczając rozwój produkcji mleka, pogłębione przez utrzymujące się skutki epidemii wirusa niebieskiego języka, które wystąpiły pod koniec 2024 r. w kilku regionach zachodnich. Niższa produkcja masła w tym miesiącu i niższe poziomy zapasów rok do roku w Stanach Zjednoczonych również przyczyniły się do wyższych cen. Ceny sera wzrosły również trzeci miesiąc z rzędu, napędzane przez utrzymujący się silny popyt ze strony handlu detalicznego i gastronomii w Azji Wschodniej. Tymczasem słaby popyt i duża podaż na świecie spowodowały spadek cen odtłuszczonego mleka w proszku o 0,6 proc. i cen pełnego mleka w proszku o 2,3 proc.

Wskaźnik cen cukru FAO spadł 4 miesiąc z rzędu

Ceny żywności na świecie – Wskaźnik cen cukru FAO wyniósł średnio 103,7 punktu w czerwcu, spadając o 5,7 punktu (5,2%) w porównaniu z majem i notując czwarty z rzędu miesięczny spadek, osiągając najniższą wartość od kwietnia 2021 r. (100,0 punktów). Spadek ten wynikał głównie z poprawy perspektyw zbiorów w kluczowych krajach produkujących. W Brazylii, po późnym rozpoczęciu sezonu, suchsze warunki umożliwiły szybsze zbiory i tłoczenie trzciny cukrowej, co w połączeniu ze zwiększonym wykorzystaniem upraw do produkcji cukru doprowadziło do wyższej niż oczekiwano produkcji w ostatnich tygodniach i wywarło presję na spadek światowych cen cukru. Wczesne, ponadprzeciętne opady monsunowe, zwiększenie powierzchni zasiewów w Indiach i Tajlandii oraz w konsekwencji poprawa perspektyw zbiorów w okresie 2025/26 również przyczyniły się do spadku światowych cen cukru.

Indeks cen zbóż FAO spadł mimo odbicia w cenach pszenicy

Ceny żywności na świecie – Średnia cena zbóż FAO w czerwcu wyniosła 107,4 punktu, co oznacza spadek o 1,6 punktu (1,5%) w porównaniu z majem i o 7,8 punktu (6,8%) w porównaniu z rokiem poprzednim. Światowe ceny kukurydzy gwałtownie spadły drugi miesiąc z rzędu, w związku z sezonowym wzrostem podaży w Argentynie i Brazylii oraz wynikającą z tego wzmożoną konkurencją między głównymi krajami eksportującymi. W czerwcu spadły również światowe ceny sorgo i jęczmienia. Pomimo obfitych zbiorów na półkuli północnej, światowe ceny pszenicy wzrosły w porównaniu z poprzednim miesiącem, głównie z powodu problemów pogodowych w wielu kluczowych regionach uprawy, w tym w Federacji Rosyjskiej, niektórych częściach Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych. Całkowita cena ryżu FAO spadła o 0,8% z powodu słabszego popytu na odmianę indyjską.

Źródło: FAO

Idź do oryginalnego materiału