
Czarna rzepa, inaczej nazywana czarną rzodkwią jest bardzo zdrowa i ma wiele zastosowań. Od stuleci jest doceniana w medycynie ludowej. Teraz trochę o niej zapominamy, ale warto to zmienić. Na pewno wyjdzie nam to na zdrowie.
Czarna rzepa jest stosunkowo łatwa w uprawie. Aby mieć ją na zimę, kiedy jest najbardziej potrzebna, należy wysiać ją choćby po 15 sierpnia i regularnie podlewać. Wtedy zdąży urosnąć. Jej wartości zdrowotne są nie do przecenienia. Zawiera dużo związków siarkowych, błonnik i witaminę C.
Czarna rzepa pomaga przy wielu dolegliwościach
Jak podaje Jadwiga Górnicka w swojej „Aptece natury”, czarna rzepa działa moczopędnie, pobudza czynności wątroby, apetyt i trawienie, a przede wszystkim ma silne adekwatności przeciwszkorbutowe. Zalecana jest przy wypadaniu włosów, sprzyja opróżnianiu pęcherzyka żółciowego, wzmacnia układ oddechowy. Wspomagająco należy ją stosować przy astmie, artretyzmie, bronchicie chronicznym, dolegliwościach płucnych, egzemie, kamicy moczowej i żółciowej, kokluszu, krzywicy, niedomaganiach wątroby, niestrawności, reumatyzmie, szkorbucie, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.
Syrop z czarnej rzepy na kaszel
Czarną rzepę obieramy z czarnej skórki, kroimy w krążki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 godzin. Po tym czasie zlewamy sok. Pijemy 4-6 łyżek dziennie. Nie tylko łagodzi kaszel, ale również działa wzmacniająco. Taki syrop szczególnie korzystnie wpływa na dzieci.
Innym sposobem na syrop jest wydrążenie w rzepie dziury i włożenie w nią miodu. Po kilku godzinach syrop jest gotowy.

Syrop z czarnej rzepy to doskonały sposób na kaszel dla dorosłych i dzieci, który działa też wzmacniająco.
fot. Małgorzata Chojnicka
Wcierka na wzmocnienie włosów
Chyba każdy słyszał o zbawiennym wpływie czarnej rzepy na kondycję włosów. Tu wystarczy, iż zetrzemy ją na tarce o drobnych oczkach i wyciśniemy sok, najlepiej przez gazę. Pół godziny przed myciem głosy wcieramy sok w skórę głowy. Wcześniej lepiej się upewnić, czy nie podrażnia skóry. jeżeli tak, sok należy rozcieńczyć wodą czy naparem z rumianku. Zalecane jest stosowanie dwa razy w tygodniu.
Kto je czarną rzepę, ten ma krzepę
W myśl starego przysłowia: „Kto je rzepę, ten ma krzepę”. Nie ma tu ani krzty przesady. Ponadto jest bardzo łatwa w przygotowaniu, bo błyskawicznie zrobimy z niej surówkę. Wystarczy, iż ją obierzemy, zetrzemy na tarce o grubych oczkach, dodamy kwaśną śmietanę i posolimy do smaku. jeżeli wolimy łagodniejsze smaki, dodatkowo możemy dosypać trochę cukru.
– Uwielbiam czarną rzepę za jej charakter i zdecydowany smak. Jest doskonała na surowo w surówkach, można z niej zrobić sok lub syrop i mamy ją właśnie wtedy, kiedy jest najbardziej potrzebna. W okresie jesienno-zimowych zapobiega infekcjom wirusowym i wzmacniać nasz organizm. Można ją także ukisić podobnie jak rzodkiewki albo upiec z innymi jesiennymi warzywami. Doskonale wzmacnia włosy i paznokcie, ale także pomaga budować odporność – wyjaśnia Beata Mieczkowska-Miśtak, autorka książki „Smaczny Kołobrzeg”, specjalistka żywienia.

Czarna rzepa pozytywnie wpływa na kondycję włosów, działa moczopędnie, pobudza czynności wątroby, apetyt, a także trawienie.
fot. Małgorzata Chojnicka
Beata Mieczkowska-Miśtak radzi, by zrobić surówkę z rzepy z jabłkiem i marchewką. Dodać naturalny jogurt lub śmietanę. jeżeli ktoś lubi eksperymentować, niech spróbuje rzepy smażonej na klarowanym maśle. Wystarczy ją obrać, pokroić w cienkie plastry, posypać pieprzem i odrobiną soli i usmażyć na rumiano. Następnie obsypać ulubionymi ziołami. Tu sprawdzi się tymianek lub zielona pietruszka.
Podsumowanie
Czarna rzepa sprawdza się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, bo wzmacnia organizm. Warto ją zatem włączyć do codziennego jadłospisu. Z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie.

2 godzin temu
















