IJHARS skontrolowała oznakowanie mięsa – nieprawidłowości w co trzecim punkcie sprzedaży

4 godzin temu

Pochodzenie mięsa ma znaczenie dla konsumentów – to jeden z kluczowych czynników, który wpływa na decyzje zakupowe. Dlatego też Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w okresie od lutego do połowy czerwca 2025 roku prowadziła intensywne kontrole oznakowania mięsa w punktach sprzedaży w całym kraju.

IJHARS skontrolowała oznakowanie mięsa – nieprawidłowości w co trzecim punkcie sprzedaży

Zakres i skala kontroli IJHARS

Kontrole przeprowadzono w 504 podmiotach oferujących mięso czerwone – od targowisk, przez sklepy mięsne i wielobranżowe, po wielkopowierzchniowe. Inspektorzy zweryfikowali 1829 partii mięsa czerwonego, sprawdzając:

  • zgodność podanego kraju pochodzenia z dokumentacją,
  • czy informacje prezentowane konsumentom są zgodne z przepisami prawa.

Nieprawidłowości w oznakowaniu mięsa

W wyniku kontroli nieprawidłowości odnotowano w 175 podmiotach, co stanowi 34,7% wszystkich skontrolowanych miejsc. Najwięcej zastrzeżeń dotyczyło:

  • targowisk – nieprawidłowości w 46,7% podmiotów,
  • sklepów wielobranżowych – 46,2% przypadków.

Dla porównania, sklepy branżowe i wielkopowierzchniowe wypadły lepiej, choć nadal blisko 29% z nich miało uchybienia.

Ogółem zakwestionowano 583 partie mięsa – to aż 31,9% wszystkich sprawdzonych partii.

Najczęstsze uchybienia to:

  • brak informacji o kraju pochodzenia i brak symboli graficznych (np. flagi),
  • brak wskazania gatunku zwierzęcia,
  • sprzedaż mięsa przeterminowanego,
  • stosowanie niejasnych lub niezgodnych z prawem określeń, np. skróty typu „wp. b/k” czy „św.”,
  • fałszowanie pochodzenia mięsa.

Fałszowanie informacji o pochodzeniu – szczególne przypadki

W 43 partiach mięsa oznakowanych jako „polskie” wykryto nieprawdziwe informacje o miejscu chowu i uboju. Najczęściej dotyczyło to mięsa sprowadzanego z:

  • Niemiec,
  • Hiszpanii,
  • a także z Danii, Wielkiej Brytanii, Belgii, Holandii i Węgier.

Zdarzały się również sytuacje odwrotne – mięso pochodzące z Polski oznaczano jako belgijskie lub niemieckie.

„Produkt Polski” – zaledwie dwa zakwestionowane przypadki

Spośród 123 partii mięsa oznaczonych jako „Produkt Polski”, tylko 2 partie wzbudziły zastrzeżenia. To pokazuje, iż oznakowanie tym znakiem w większości przypadków było zgodne z rzeczywistością.

Postępowania wobec nieuczciwych sprzedawców

Wobec przedsiębiorców, którzy fałszowali pochodzenie mięsa lub niewłaściwie je oznakowali, IJHARS prowadzi postępowania administracyjne. Celem jest nałożenie odpowiednich sankcji finansowych i eliminacja nieuczciwych praktyk z rynku.

Tabela wyników kontroli IJHARS (luty–czerwiec 2025)

Miejsce kontroliPodmioty skontrolowaneNieprawidłowości (liczba)% podmiotów z uchybieniamiPartie mięsaZakwestionowane partie% partii nieprawidłowych
Targowiska301446,7%1154942,6%
Sklepy mięsne1374633,6%48615331,5%
Sklepy wielobranżowe1044846,2%35518050,7%
Sklepy wielkopowierzchniowe2336728,9%87320123,1%
Suma50417534,7%182958331,9%

Wnioski i zalecenia

Kontrole IJHARS ujawniają, iż problem z niewłaściwym oznakowaniem mięsa jest wciąż powszechny, zwłaszcza w mniejszych punktach sprzedaży. Konsumenci powinni być czujni, a sprzedawcy – świadomi odpowiedzialności prawnej. IJHARS zapowiada dalsze działania kontrolne i przypomina: prawidłowe oznakowanie mięsa to obowiązek, a nie opcja.

Zatrudniasz sezonowego pomocnika? Sprawdź składki za lipiec

Zachęcamy do zapoznania się z pełną prezentacją wyników kontroli opublikowaną przez IJHARS.

Idź do oryginalnego materiału