Jak budować odporność zbóż i rzepaku? Może postawić na preparaty biologiczne?

5 godzin temu

Na początku czerwca w miejscowości Wirki w woj. Dolnośląskim odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu spotkań Zielone Pola z firmą Osadkowski. Podczas wydarzenia przedstawiono rekomendacje na sezon 2025/26 firm Osadkowski i AgroBiotics również w zakresie biologicznej ochrony roślin.

Występujące coraz częściej ekstremalne warunki klimatyczne wywołują potrzebę aplikacji rozwiązań zwiększających tolerancje roślin na stres abiotyczny i biotyczny.

Zmienne warunki pogodowe tej wiosny dały się wyraźnie polskim rolnikom we znaki. Warunki były trudne – wahania temperatur i spadki miały wpływ na przekładanie decyzji o wykonaniu konwencjonalnego zabiegu fungicydowego. Jednakże przebieg takiej pogody pozwalał na aplikację pierwszej dawki azotu.

Stąd powstała sytuacja, w której rośliny były dobrze odżywione azotem, ale nie można było ich chronić.

– W celu budowania odporności zbóż w newralgicznym momencie – koniec krzewienia i początek strzelania w źdźbło – wielu naszych klientów sięgnęło po raz pierwszy, czy też kolejny po Arcton WG. Flagowy produkt firmy AgroBiotics znajdujący się w ofercie Osadkowski. Ten wybór pozwolił nie czekać na temperatury, które pozwolą na zastosowanie konwencjonalnych środków ochrony roślin, budując przy tym biologiczną odporność na choroby – mówił Bartosz Waniorek, dyrektor sprzedaży i marketingu AgroBiotics.

Lepszy rozwój korzeni, wyższa odporność na suszę

W 2025 roku, po sukcesie preparatu ProBeet WG, AgroBiotics wprowadza do sprzedaży Resisto WG. Jest on przeznaczony do stosowania na plantacjach roślin z rodziny kapustowatych (rzepak ozimy, warzywa kapustne), które są zagrożone żerowaniem śmietki kapuścianej i innych gatunków muchówek z rodzaju Delia. Resisto WG zawiera wyselekcjonowany szczep bakterii RIS należący do rodzaju Bacillus sp. Związki produkowane przez nie, zniechęcają formy dorosłe muchówek do nalotu na plantacje oraz składanie jaj. Resisto WG przyspiesza także procesy regeneracyjne systemu korzeniowego po uszkodzeniach spowodowanych przez te szkodniki.

Jak zaznaczał Waniorek:

– Klienci szukają rozwiązań, które pozwolą zmniejszyć szkodliwość tego żerowania, a tym samym zadbać o uprawy. Zdrowy korzeń, to lepsze pobieranie wody i składników pokarmowych, a także, w przypadku rzepaku ozimego, lepsze: wigor jesienny i zimotrwałość. Resisto WG dołącza do produktów takich, jak BioRace SL, Arcton WG, ProBeet WG, które budują biologiczną odporność roślin na choroby.

Idź do oryginalnego materiału