Międzynarodowy Dzień Ziemniaka. Święto niezastąpionej bulwy – 30 maja 2025

1 dzień temu

Dzisiaj, 30 maja 2025 roku, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Ziemniaka. Święto zostało ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych w grudniu 2023 roku.

Międzynarodowy Dzień Ziemniaka został ustanowiony bazując na rezolucji Konferencji Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z lipca 2023 roku. Inicjatywa ta wyszła od Peru i nawiązuje do Międzynarodowego Roku Ziemniaka obchodzonego w 2008 roku.

Celem tego dnia jest podniesienie świadomości na temat znaczenia ziemniaka, uprawy regularnie spożywanej przez miliardy ludzi i mającej globalne znaczenie dla bezpieczeństwa żywnościowego.

Ziemniak – kluczowa roślina dla świata

Międzynarodowy Dzień Ziemniaka ma na celu podkreślenie znaczącej wartości ziemniaka – odżywczej, ekonomicznej, środowiskowej i kulturowej. Ma również zwrócić uwagę na jego wkład w globalne bezpieczeństwo żywnościowe, walkę z ubóstwem i zapewnienie środków do życia milionom ludzi.

Ziemniak, pochodzący z regionu Andów w Ameryce Południowej i rozpowszechniony w XVI wieku, pozostaje czymś więcej niż źródłem pożywienia. Stanowi istotny element strategii. Wszechstronność i zdolność do wzrostu w różnych warunkach czynią go korzystnym wyborem do uprawy.

Potencjał i różnorodność ziemniaka

Ziemniaki są również uznawane za uprawę przyjazną dla klimatu – niski poziom emisji gazów cieplarnianych w porównaniu do innych upraw. W ostatniej dekadzie globalna produkcja ziemniaków wzrosła o 10% (2023), przyczyniając się do wzrostu zatrudnienia i dochodów.

Co więcej, istnieje ogromna różnorodność odmian ziemniaków. Uznaje się, iż ziemniak jest jedną z pięciu głównych roślin spożywczych na świecie i ma decydujące znaczenie dla rozwoju rolnictwa.

Wyzwania w uprawie ziemniaków

Produkcja ziemniaków napotyka jednak na wyzwania, w tym szkodniki i choroby, takie jak zaraza ziemniaka czy bakteryjne więdnięcie. Wyzwaniem pozostaje ponadto niska dostępność wysokiej jakości materiału sadzeniakowego, nieoptymalne praktyki rolnicze, niewystarczające zaplecze magazynowe i przetwórcze czy ograniczony dostęp do rynków. Warto więc pamiętać, iż podniesienie świadomości na temat znaczenia ziemniaka i jego ekonomicznego, społecznego i środowiskowego wpływu na bezpieczeństwo żywnościowe i odżywianie pozostaje istotną kwestią.

Idź do oryginalnego materiału