
Od 2004 do 2024 roku populacja loch w Unii Europejskiej (UE) zmniejszyła się o ponad 4,8 miliona zwierząt – z 15,02 miliona do 10,15 miliona. Pomimo tego znacznego spadku liczby loch hodowlanych – spadek o 32,4 procent w ciągu 20 lat – całkowita produkcja wieprzowiny prawie się nie zmieniła. W 2004 roku państwa członkowskie wyprodukowały około 21,1 miliona ton wieprzowiny. W 2024 roku liczba ta pozostała praktycznie niezmieniona na poziomie 21,04 miliona ton.



![Pszenica tanieje, rzepak daje nadzieję. A nawozy w pakiecie ze zbożem [Raport rynkowy 12.09.2025]](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2025/09/12/590714.png)










![Olaf Pieczkowski nie wykorzystał swoich szans. Zobacz skrót meczu [WIDEO]](https://sf-administracja.wpcdn.pl/storage2/featured_original/68c4aea5c83ec4_61615311.jpg)



