Polędwiczka wieprzowa dymiona w sianie nie ma sobie równych

6 godzin temu
Zdjęcie: Gospodynie z Wincentowa prezentowały swoje smaki w Strawczynku / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce


Za najsmaczniejszą wędzoną potrawę w XVIII Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego „Smaki wędzone… potrawy z dymem” uznano „Polędwiczkę wieprzową dymioną w sianie”, którą przygotowały panie z Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Wincentowa w gminie Piekoszów. Doceniono smak, aromat i mistrzowskie wykonanie potrawy.

Jak mówiła Barbara Zych z Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Wincentowa, która jest autorką zwycięskiego dania, mówiła, iż tak przygotowane danie łączy tradycyjną kuchnię z nowoczesnością.

– Najpierw polędwicę marynujemy w przyprawach, czyli ziołach i papryce, w lodówce przez dobę, a potem podsmażamy krótko na patelni. Po usmażeniu polędwiczki, kiedy mięso się zamknie, wkładamy je do naczynia z sianem, podpalamy sianem, zamykamy garnek i dym, który powstaje w środku, wędzi mięso i już po kilku minutach nadaje mu niezwykłego smaku i aromatu – mówiła Barbara Zych.

Jak podawać takie danie? – Najlepiej smakuje podana z sosem przygotowanym z musztardy Dijon, puree ziemniaczanym z chrzanem oraz z sałatką z bobem – mówi Barbara Zych.

Idź do oryginalnego materiału