Pomidor – król lata

17 godzin temu
Zdjęcie: Pomidory / Fot. Marzena Smoręda


Ma wspaniały kolor, smak i aromat. Najlepiej smakuje zerwany prosto z krzaka. Pomidor w tysiącach odmian od setek lat swoją wszechstronnością podbija kuchnię i najczęściej kojarzony jest ze słonecznym, ciepłym latem, kiedy dojrzewa.

Rośnie nie tylko na plantacjach, ale także na działkach, na grządkach i w szklarniach w przydomowych ogrodach, a także w doniczkach na balkonach i tarasach.

Pomidory to samo zdrowie. Są źródłem likopenu, działającego przeciwzapalnie, chronią organizm przed chorobami zwyrodnieniowymi i starzeniem się. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, osteoporozie. Polecane są w każdym wieku. Warto podkreślić, iż zawarte w pomidorach luteina i beta-karoten chronią oczy przed promieniowaniem słonecznym i wspomagają wzrok.

Pomidory / Fot. Marzena Smoręda

Jak jeść pomidory? – Na tysiące sposobów, czyli między innymi na surowo lub gotowane, fermentowane, suszone i konserwowane w oleju, zmiksowane, nadziewane, marynowane, z dodatkiem płatków, warzyw, a choćby owoców, podawane z bazylią i oliwą. Pomysłów na dania z pomidorami nie brakuje. Oczywiście w Polsce króluje pomidorowa – mówią gospodynie z Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Nasze Podlesie z gminy Radoszyce w powiecie koneckim.

I dodają, przepisu na zupę pomidorową jest wiele. My jednak zaproponujemy sałatkę z pomidora, arbuza i sera feta z dodatkiem mięty. Taka kompozycja podana na słono, szczególnie w czasie letnich upałów ukoi pragnienie, orzeźwi, a także nasyci – mówią gospodynie.

Co potrzebne jest do sporządzenia takiej sałatki?

  • kawałek arbuza pokrojonego w kostkę
  • pomidor
  • 150 g sera feta
  • kilka listków świeżej mięty
  • sok z cytryny
  • łyżka oliwy
  • sól, czarny pieprz

Arbuz trzeba pokroić w kostkę, tak samo postąpić z pomidorem, połączyć je z pokrojoną lub rozkruszoną fetą. Dodać listki mięty, sok z cytryny i odrobinę oliwy. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i schłodzić.

Pomidory / Fot. Marzena Smoręda
Pomidory / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce


Idź do oryginalnego materiału