
Jak wygląda aktualna sytuacja na polskim i globalnym rynku przetwórstwa warzyw? Poniżej główne tendencje w sektorze obejmującym warzywa przemysłowe i przetwory warzywne.
Informacje na temat tendencji na rynku warzyw przemysłowych i przetworów przekazali specjaliści z Zespołu Analiz Sektorowych PKO Banku Polskiego.
Wzrost produkcji mrożonych warzyw
Jak wynika z informacji przedstawionych przez analityków z PKO Banku Polskiego, krajowa produkcja mrożonych warzyw w minionym sezonie wzrosła. Ściśle mówiąc chodzi o produkcję w pierwszych 8 miesiącach sezonu 2024/2025 (od lipca 2024 do lutego 2025). Zaś dane pochodzą z firm przetwórczych zatrudniających co najmniej 50 osób.
W tym segmencie produkcja mrożonych warzyw zwiększyła się o 3% w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego sezonu. Co więcej, był to drugi z kolei sezon wzrostu wielkości produkcji. Aczkolwiek wolumen tej produkcji przez cały czas pozostaje niższy niż w okresie 2021/2022.

Wykres 1. Produkcja warzyw mrożonych w Polsce.
fot. zrzut ekranu/Agro Nawigator
Większy eksport mrożonych ziemniaków
Zwiększył się także polski eksport mrożonych warzyw. Według danych GUS, od lipca 2024 do stycznia 2025 wyeksportowano o 3% więcej mrożonych warzyw niż w poprzednim sezonie. Przy czym warto odnotować, iż istotnie zwiększyła się sprzedaż mrożonych, przetworzonych ziemniaków (frytek). Bowiem w omawianym okresie eksport tego produktu był o 28% większy w relacji rocznej.
Wolumen zagranicznej sprzedaży mrożonych ziemniaków w formie frytek przewyższył choćby ten, notowany przed wojną na Ukrainie. Wcześniej bowiem Rosja miała duży udział w strukturze polskiego eksportu. Zaś po wybuchu wojny i zaatakowaniu Ukrainy przez Rosję, handel zagraniczny z Federacją Rosyjską został zmarginalizowany. Ściśle mówiąc, eksport na rosyjski rynek uległ zmniejszeniu wówczas o 77%.
Obecnie, główną przyczyną wzrostu polskiego eksportu mrożonych frytek są zwiększone wysyłki do Niemiec.
Mniej pomidorów do przetwórstwa
Według międzynarodowej organizacji WPTC (World Processing Tomato Council), reprezentującej światowy przemysł przetwórstwa pomidorów, globalna produkcja pomidorów do przetwórstwa w tym roku się zmniejszy. Ściśle mówiąc, produkcja tych warzyw przemysłowych w 2025 r. może wynieść 40,5 mln ton i być o 11,5% niższa w porównaniu z poprzednim rokiem.
Główną przyczyną prognozowanej niższej produkcji jest przewidywany spadek zbiorów u głównych światowych producentów. Mianowicie, szacuje się, iż w 2025 r. zbiory pomidorów przemysłowych w Chinach będą niższe o 41% od ubiegłorocznych. Zaś w przypadku Hiszpanii przewiduje się spadek zbiorów o 22%. Mniejsza produkcja w tych krajach jest z kolei wynikiem zmniejszenia powierzchni upraw, do jakiego doszło ze względu na spadek cen w 2024 r.
Tendencje cenowe warzyw do przetwórstwa
W pierwszym kwartale 2025 r. w Polsce utrzymywały się wysokie ceny kapusty. Było to konsekwencją mniejszej podaży w kraju i zwiększonego popytu zagranicznego. Według danych IERiGŻ, w lutym 2025 r. ceny kapusty były o 23%wyższe w porównaniu z poprzednim rokiem. Z kolei o 25% tańsza pozostawała cebula.
Odbudowa unijnej podaży cebuli przełożyła się również na spadek cen przetworów z tego warzywa przemysłowego. Ściśle mówiąc, ceny mrożonej cebuli w marcu 2025 r. były aż o 34% niższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Spadek cen utrzymywał się również w przypadku ziemniaków. Mianowicie, według GUS przeciętna cena skupu w lutym br. była o 10% niższa niż przed rokiem.

Wykres 2. Ceny skupu cebuli i ziemniaków w Polsce.
fot. zrzut ekranu/Agro Nawigator
Źródło: Agro Nawigator 2/2025