Wchodzą nowe przepisy dotyczące znakowania żywności. Których produktów dotyczą zmiany?

2 godzin temu

Od 17 lutego 2026 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące znakowania żywności. Najważniejsza zmiana dotyczy świeżych owoców, warzyw oraz bananów sprzedawanych luzem – przy takich produktach obowiązkowo pojawi się flaga kraju ich pochodzenia. Informacja graficzna będzie uzupełniać dotychczasowy zapis słowny, tak aby konsument mógł łatwiej i szybciej zidentyfikować, skąd pochodzi produkt.

Zmiana ma umożliwić bardziej świadome wybory zakupowe i ograniczyć sytuacje, kraj pochodzenia żywności będzie widoczny w sposób mało widoczny.

Nowe zasady etykietowania miodu, dżemów i soków

Zmieniają się także unijne regulacje dotyczące oznakowania przetworów owocowych, miodu i soków – zgodnie z dyrektywą 2024/1438. Najważniejsze punkty to:

  • miód – na etykiecie trzeba będzie podawać państwa pochodzenia w kolejności malejącej wraz z procentowym udziałem miodu z każdego kraju,
  • dżemy, galaretki, marmolady – znika obowiązek informowania o zawartości cukrów,
  • soki owocowe – pojawia się nowa kategoria: soki o obniżonej zawartości naturalnych cukrów.

Zapowiadane zmiany mają zwiększyć czytelność oznaczeń i ograniczyć możliwość stosowania nieprecyzyjnych komunikatów marketingowych.

Przepisy wdrożone do prawa krajowego

Zmiany wynikające z dyrektywy unijnej zostały już wprowadzone do polskich przepisów dotyczących jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł, soków i nektarów owocowych. Nowe zasady etykietowania będą obowiązywać zarówno producentów działających na rynku unijnym, jak i tych oferujących produkty wyłącznie w Polsce.

Terminy obowiązywania i okres przejściowy

  • 17 lutego 2026 r. – wejście w życie obowiązku prezentowania flagi kraju pochodzenia przy świeżych owocach, warzywach i bananach,
  • 14 czerwca 2026 r. – wejście w życie nowych regulacji dotyczących etykietowania miodu, soków, dżemów i pozostałych przetworów owocowych.

Produkty, które trafią do sprzedaży przed tymi datami i będą oznakowane zgodnie z dotychczasowymi wymogami.

Zmiany w znakowaniu mają jedno główne założenie – konsumenci mają wreszcie otrzymać jasną, pełną i trudną do ukrycia informację o pochodzeniu i składzie produktów, które trafiają na ich stoły. jeżeli chcesz, mogę przygotować skróconą wersję tych zasad w formie grafiki informacyjnej dla mediów społecznościowych.

Puławy budują tarczę biologiczną dla polskiego rolnictwa
Idź do oryginalnego materiału