Wiosenne pierogi z serem i miętą

4 godzin temu
Zdjęcie: Wiosenne pierogi z serem i miętą / Fot. Canva


Wiosenne pierogi z serem i miętą

Koło Gospodyń Wiejskich Bobrzanki z gminy Miedziana Góra w powiecie kieleckim proponują pyszne pierogi z serem i najsmaczniejszą o tej porze roku miętą. Zdradziły przepis i czekają na recenzje.
Składniki: 40 dag mąki pszennej, 1 jajko, ½ kg sera twarogowego, 2 łyżki świeżej posiekanej mięty, śmietana, szczypta soli.
Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, wlać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Ser zmiksować lub przekręcić przez maszynkę, wymieszać z jajkiem i drobno posiekaną miętą, przyprawić do smaku solą. Następnie rozwałkować ciasto, szklanką wycinać krążki. Farsz nakładać na krążki, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Wrzucać do wrzącej wody gotować około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerzu i podawać polane samą śmietaną lub na słodko.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału