Z danych Ministerstwa Finansów wynika, iż w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2024 roku import warzyw do Polski był wyższy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wzrosty dotyczą większości gatunków, z wyjątkiem ogórków i pomidorów, których przywóz nieco się zmniejszył.
Największy wzrost odnotowano w przypadku świeżej papryki – o 14,1%, do poziomu 64,6 tys. ton. W górę poszedł także import kalafiorów i brokułów, kapusty białej i czerwonej oraz bakłażanów. Z kolei import ogórków był niższy o 3,4%, a pomidory świeże sprowadzano o 4,4% mniej niż rok wcześniej.
Warto zauważyć, iż w porównaniu z okresem styczeń–sierpień 2021 roku, tegoroczny import analizowanych warzyw wzrósł bardzo wyraźnie. W ciągu czterech lat:
-
import papryki zwiększył się o 31,2%,
-
ogórków o 46,6%,
-
pomidorów o 41,9%,
-
kalafiorów i brokułów o 12,1%,
-
kapusty o 63,3%,
-
a bakłażanów o 34,9%.
Rosnący import to jeden z kluczowych czynników wpływających na sytuację na krajowym rynku warzyw. Przyczynia się on do utrzymywania niskich cen skupu, pogłębiających problemy producentów związane ze spadkiem opłacalności produkcji i trudnościami w sprzedaży.