Trend stosowania zamienników mięsa wśród części niemieckiego społeczeństwa przez cały czas nie słabnie, a rynek wegetariańskich i wegańskich alternatyw dla mięsa przez cały czas rośnie – choć w mniej dynamicznym tempie niż w ostatnich latach. Według Federalnego Urzędu Statystycznego w Niemczech w 2024 r. wyprodukowano o 4,0% więcej substytutów mięsa niż w roku poprzednim, a liczba ta jest ponad dwukrotnie większa niż w 2019 r. Pomimo tego wzrostu, wartość substytutów mięsa pozostaje stosunkowo niska w porównaniu z produktami mięsnymi, a spożycie mięsa w Niemczech również nieznacznie wzrosło.
Niemcy: Rośnie produkcja alternatyw mięsnych. Z protoplastą jednak nie ma szans
cenyrolnicze.pl 3 miesięcy temu
- Strona główna
- Rolnictwo
- Niemcy: Rośnie produkcja alternatyw mięsnych. Z protoplastą jednak nie ma szans
Powiązane
Nie zatrzymał go zakaz, zatrzymały kiszonki!
36 minut temu
Jak kupić ziemię rolną? Zobacz przepisy
47 minut temu
Polecane
Lleyton Hewitt ukarany przez ITIA
55 minut temu
COVID-19 – nowe polskie wytyczne postępowania klinicznego
1 godzina temu
Przerwana seria Chwalińskiej. Trzysetowy bój z "jedynką"
1 godzina temu