Polędwiczki z Salmonellą. GIS ostrzega konsumentów!

6 godzin temu

Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. w partii polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela.

Polędwiczki z Salmonellą. GIS ostrzega konsumentów! Fot. GIS

W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej potwierdzono:

  • Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek,
  • Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 próbek.

Chociaż produkt przeznaczony jest do spożycia po obróbce cieplnej, to niewystarczające przygotowanie termiczne lub nieodpowiednia higiena w trakcie przyrządzania może prowadzić do zakażenia człowieka i rozwoju salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu

  • Nazwa: Polędwiczki z kurczaka o smaku jogurt-morela (surowy wyrób mięsny), 400 g
  • Numer partii: 2271007009
  • Termin przydatności do spożycia: 13.06.2025
  • Producent: Animex Kutno Sp. z o.o., Oddział K2, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
  • Zakład weterynaryjny: PL 10024001 WE
  • Produkt wyprodukowany dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Działania podjęte w związku z zagrożeniem


Zakład produkcyjny Animex Kutno Sp. z o.o. rozpoczął wycofywanie produktu z rynku oraz przekazał odpowiednim służbom listę odbiorców zakwestionowanej partii.
Powiatowy Lekarz Weterynarii poinformował Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych w regionach, do których trafił skażony produkt.

Zalecenia dla konsumentów

  • Nie spożywać produktu oznaczonego wskazaną partią i terminem ważności.
  • W przypadku spożycia i pojawienia się objawów takich jak gorączka, bóle brzucha, biegunka, wymioty, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
  • Więcej informacji o objawach i przebiegu zakażeń Salmonella można znaleźć na stronie GIS:
    gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2
    (hasło: SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE)
Czas na pielęgnację ziemniaka!

Dbaj o bezpieczeństwo żywności

Pamiętaj, iż bakterie Salmonella mogą przenosić się z surowego mięsa na inne produkty lub powierzchnie kuchenne. Dlatego najważniejsze jest:

  • dokładne mycie rąk po kontakcie z surowym mięsem,
  • używanie osobnych desek i noży do mięsa i pozostałych produktów,
  • obróbka cieplna do min. 75°C w środku produktu.

Zachowaj czujność i sprawdź, czy posiadasz produkt z tej partii. W razie wątpliwości – nie spożywaj i skontaktuj się z punktem zakupu.

Idź do oryginalnego materiału