Powierzchnia uprawy fasoli w 2025 roku spadła. Krajowi producenci zdecydowali się obniżyć obszar o 127 hektarów. Areał wciąż pozostaje jednak na wysokim poziomie.
Fasola to jeden z gatunków warzyw, które w Polsce cieszą się stosunkowo dużym zainteresowaniem. Tylko w dwóch sezonach, biorąc pod uwagę okres od 2020 do 2025 roku, areał oscylował poniżej 30 tysięcy hektarów. Jak aktualnie przedstawia się sytuacja? Ile hektarów zajmuje fasola?
Zaczęło się skromnie
W 2020 roku powierzchnia, którą polscy producenci przeznaczyli do uprawy fasoli, kształtowała się na dość skromnym poziomie, jeżeli uwzględnimy zmiany, które nastąpiły w kolejnych latach. Areał wynosił wówczas 22 846,22 ha. Warto jednak zauważyć, iż w 2021 roku obszar produkcji znacząco się zwiększył, mianowicie aż o 12 820,45 ha. Fasola obejmowała łącznie rekordowe 35 666,67 ha.
Krajowi producenci nie utrzymali jednak areału na wskazanym poziomie, a w 2022 roku notowano trend spadkowy. Powierzchnia wynosiła w tym okresie 30 571,65 ha, a więc była niższa o 5 095,02 ha. Spadki zaobserwowano ponadto w 2023 roku. Tym razem areał obniżył się do 27 274,83 ha.
Ile hektarów obejmuje fasola w 2025 roku?
W ostatnich dwóch latach strategia krajowych producentów zauważalnie się zmieniła. Trudno wprawdzie doszukiwać się rekordowo wysokiego areału, jednak już w 2024 roku mogliśmy zaobserwować dodatkowe 5 813,19 ha. Powierzchnia wzrosła bowiem do 33 088,02 ha. W bieżącym sezonie, a więc w 2025 roku, notowane są niewielkie spadki, jednak wartości pozostają zbliżone.
Powierzchnia uprawy fasoli w 2025 roku wynosi 32 960,60 ha. Względem poprzedniego roku areał obniżył się o 127,42 ha. W ramach przypomnienia, wyższą powierzchnię notowano też w 2021 roku.
Warto zauważyć, iż przedstawione dane pochodzą z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Zostały one oparte na deklaracjach samych producentów we wnioskach o płatności bezpośrednie.