Warzywa z Almerii. Których importujemy najwięcej?

18 godzin temu

Od 2018 r. Almeria jest wiodącą prowincją Hiszpanii w eksporcie owoców i warzyw, zaraz za Murcją. Najczęściej eksportowane warzywa z Almerii to ogórki, papryka, pomidory, arbuzy i cukinia. Z kolei głównymi kierunkami eksportu są Niemcy, Francja, Wielka Brytania i Polska.

Jakie warzywa z Almerii najczęściej importujemy na polski rynek? Których najwięcej? Analiza przeprowadzona przez Hortoinfo wskazuje najczęściej eksportowane warzywa i owoce z tego hiszpańskiego regionu w latach 2015–2024.

Produkcja warzyw w Hiszpanii

Hiszpania jest największym dostawcą owoców i warzyw w Europie. Z kolei w Hiszpanii największym regionem produkcji warzyw jest Andaluzja, a szczególnie prowincja Almeria. Tam bowiem znajduje się największy na świecie kompleks uprawy warzyw pod osłonami, liczący 35 tys. ha szklarni i tuneli z produkcją warzyw.

Od 2018 r. Almería jest wiodącą hiszpańską prowincją pod względem wolumenu eksportu owoców i warzyw. Wcześniej liderem w produkcji i eksporcie warzyw i owoców była Murcja.

W 2024 r. warzywem, którego Almeria wyeksportowała najwięcej pod względem wielkości sprzedaży były ogórki.

fot. Anna Maciejuk

Ile owoców i warzyw trafia na europejski rynek z Almerii?

W ubiegłym roku całkowita ilość owoców i warzyw eksportowanych z Almerii wyniosła 2,73 mln ton. Z tego 2,25 mln stanowiły warzywa, a 0,48 mln ton owoce. Z kolei wartość tego eksportu w 2024 r. osiągnęła 3,85 mld euro. Przy czym wartość sprzedaży warzyw wynosiła 3,38 mld euro, a owoców — 0,47 mld euro.

Papryka przez cały czas zajmuje pierwsze miejsce w rankingu owoców i warzyw eksportowanych przez Almerię pod względem wartości sprzedaży.

fot. Anna Maciejuk

Które kraje są największymi odbiorcami warzyw z Almerii?

Tradycyjnie od wielu lat głównym rynkiem zbytu dla owoców i warzyw z Almerii są Niemcy. W 2024 r. trafiło tam łącznie 1 002,82 mln kg owoców i warzyw o wartości 1 390,24 mln euro. Na kolejnych miejscach znalazły się Francja, Holandia, Wielka Brytania oraz Polska.

Tab. 1. Najwięksi odbiorcy owoców i warzyw z Almerii w 2024 r.

Kraj Import owoców i warzyw z Almerii
Wielkość importu

(tys. ton)

Wartość importu

(mln euro)

Niemcy 1 002,82 1 390,24
Francja 374,69 468,77
Holandia 297,14 425,26
Wielka Brytania 267,95 441,28
Polska 154,86 192,73

Których warzyw Almeria eksportuje najwięcej na unijny rynek?

W 2024 r. warzywem, którego Almeria wyeksportowała najwięcej były ogórki. Warto dodać, iż po raz pierwszy w historii ogórki wyprzedziły paprykę, która wcześniej zajmowała pierwszą pozycję nieprzerwanie od 2017 r. Z kolei jeżeli chodzi o wartość, papryka przez cały czas zajmuje pierwsze miejsce w rankingu owoców i warzyw eksportowanych przez Almerię. Zaś tuż za nią znajdują się ogórki i pomidory.

W poniższej tabeli zestawiono warzywa, których eksport w ubiegłym roku przekraczał 100 tys. ton. Ściśle mówiąc były to: ogórki, papryka, pomidory, arbuzy, cukinia, bakłażany i sałata.

Tab. 2. Warzywa, których Almeria wyeksportowała najwięcej w 2024 r.

Produkt Eksport z Almerii
wielkość eksportu

(tys. ton)

wartość eksportu

(mln euro)

średnia cena

(euro/kg)

ogórki 540,4 692,18 1,28
papryka 530,62 1 023,66 1,93
pomidory 418,55 634,12 1,52
arbuzy 341,18 244,88 0,72
cukinia 310,07 401,18 1,29
bakłażany 153,78 192,01 1,25
sałata 150,84 184,64 1,22

Do pozostałych owoców i warzyw, wyeksportowanych w dużych ilościach z Almerii należą: melony, cebula, czosnek, pomarańcze, orzechy (głównie migdały), dynia, marchew, rzepa, cytryny, fasola szparagowa, mandarynki, seler naciowy, szpinak i winogrona.

Źródło: www.hortoinfo.es

Idź do oryginalnego materiału