Które „Smaki wędzone… potrawy z dymem” są najsmaczniejsze, próbowaliśmy w Strawczynku podczas XVIII Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego, który w niedzielę, 6 lipca, odbył się w Strawczynku. Zachęcano do wędzenia potraw, bo w dymie można przyrządzić niemal wszystko.
Jak mówił Mirosław Ciołak, szef kuchni hotelu Red, który był przewodniczącym jury oceniającego konkursowe potrawy, wędzić można niemal wszystko i dzięki temu poprawiać smaki i przedłużać świeżość potraw.
– Wędzenie daje kucharzowi wiele możliwości. Przede wszystkim jest szybkim sposobem przygotowania potraw. Wędzić można mięsa, wędliny, ale także ryby, warzywa i owoce. Ważne jest gatunek drewna, z którego spalania dym służy do wędzenia. Z reguły używa się twardego drewna, na przykład bukowego. Ale o ile zależy nam na uzyskaniu specyficznych kolorów czy smaków, warto spalać drewno z drzew owocowych – mówił Mirosław Ciołak.
Co zaprezentowały gospodynie i gospodarze w Strawczynku? Na stolach postawiono między innymi fasolę z wędzonką, policzki wieprzowe z dymnym aromatem, wędzonkę świętokrzyską, zalewajkę po korczyńsku na wędzonce, wędzonego pstrąga, żur świętokrzyski na wędzonce, golonkę wędzoną w kiszonej kapuście, zrazy wołowe w zadymionym sosie, smarowidło na chałce, polędwiczkę wieprzową w dymionym sosie, kowalańską pasztetówkę wędzoną, chłopski garnek, szynkę wędzoną z liśćmi wiśni, sałatkę ziemniaczaną z boczkiem, wędzone żeberka w kapuście bliny z maczanką z wędzonym boczkiem czy żeberka z wędzarni.
Pyszne dania zaprezentowały: Koło Gospodyń Wiejskich z Wincetowa, KGW Modrzewianki, KGW Kowalanki, KGW w Domaszowicach, Gospodarstwo Agroturystyczne Bogumiła Włodarska, KGW Żurawinki, KGW w Fanisławicach, Stowarzyszenie Aktywne Kobiety z Gnieździsk, KGW Korale Radostowej, KGW Szwedzkie Babeczki, Renata Kowalska, KGW Stokrotki, KGW Strawczynek, KGW Czerwone Korale, KGW Korczynianki, Stowarzyszenie przyszłość Strawczynka, KGW Chełmianki, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Rykoszynie.
Jak mówiły gospodynie i gospodarze, wędzonki są w świętokrzyskiej kuchni od wieków, decydują o smaku wielu potraw i w każdym domu wędzi się kiełbasy, boczki, mięsa czy wędliny.










