Bioasekuracja bydła – najważniejszy element bezpieczeństwa żywnościowego

3 dni temu

Rada Sektora Wołowiny apeluje o rozszerzenie programu wsparcia bioasekuracji – w tej chwili dedykowanego wyłącznie trzodzie chlewnej – o producentów bydła. W obliczu rosnącego zagrożenia pryszczycą i chorobą niebieskiego języka w stadach bydła, konieczne jest objęcie hodowców odpowiednimi środkami prewencyjnymi:

  • Zagrożenia dla zdrowia zwierząt i ekonomii

  • Ryzyko utraty rynków eksportowych

Brak dostępu do wsparcia bioasekuracyjnego ogranicza nasze możliwości obrony przed epizootycznymi kryzysami. Proponujemy, aby program uwzględniał:

  • maty i śluzy dezynfekcyjne oraz systemy odkażania

  • odzież i sprzęt ochrony osobistej

  • profesjonalne środki dezynfekcyjne

  • programy szkoleniowe z zakresu bioasekuracji

Takie działania przyczynią się do zwiększenia odporności stad bydła na choroby zakaźne, obniżenia strat finansowych hodowców oraz utrzymania stabilności łańcucha dostaw żywności w Polsce.

Idź do oryginalnego materiału