Międzynarodowe ceny cukru spadły również w kwietniu po jednorazowym odbiciu w lutym – wynika z najnowszego raportu FAO.
Dane pokazują, iż wskaźnik światowych cen cukru FAO wyniósł w kwietniu 112,8 punktu, co stanowi spadek o 4,1 punktu (-3,5 procent) w porównaniu z marcem. Warto przypomnieć, iż w styczniu wskaźnik osiągnął najniższy poziom od sierpnia 2022 roku.
Cukier jest na świecie znacznie tańszy niż rok temu
W stosunku do kwietnia 2024 roku wskaźnik cen cukru FAO obniżył się o 10,9 procent.
Obawy o popyt, tańsza ropa i brazylijski real oraz wzrost produkcji w Brazylii przyczyniły się do spadku światowych cen cukru
Spadek światowych cen cukru był w dużej mierze spowodowany obawami o niepewne globalne perspektywy gospodarcze i ich potencjalny wpływ na popyt ze strony sektorów napojów i przetwórstwa spożywczego, które odpowiadają za większość światowego spożycia cukru.
Większa niż oczekiwano produkcja cukru w Brazylii w drugiej połowie marca dodatkowo wywarła presję spadkową.
Ponadto deprecjacja (osłabienie) brazylijskiego reala względem dolara amerykańskiego i niższe ceny ropy naftowej na świecie przyczyniły się do spadku światowych cen cukru.
Indeks światowych cen cukru FAO (wykres)

Średnie miesięczne ceny sprzedaży cukru w Polsce (wykres)

W Polsce ceny cukru spadły w marcu po trzech miesiącach wzrostu
Dane MRiRW (obejmują marzec) pokazują, iż krajowe ceny cukru systematycznie spadały od lipca 2023 roku do listopada 2024 roku. W grudniu 2024 roku ceny odbiły w górę (pierwszy raz od kwietnia 2023) z 2113 do 2182 zł/t. W kolejnych dwóch miesiącach cen sprzedaży cukru wzrosła do 2315 zł/t w lutym. Jednak w marcu trend cenowy odwrócił się na spdkowy. W konsekwencji średnia cen sprzedaży cukru w Polsce spadła do 2279 zł/t i była o 28 procent niższa w skali roku.
Dla porównania, w analogicznym okresie (marzec 2024 – marzec 2025) światowe ceny cukru spadły o 12 procent.
Źródło: FAO, MRiRW