Environmental Working Group (EWG) listy "Czystej piętnastki" i "Brudnej dwunastki" publikuje już od 2004 roku. Zestawienia tworzone są na podstawie danych amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) oraz Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). Dzięki nim można oszacować, które produkty zawierają najmniej, a które najwięcej pestycydów.
REKLAMA
Zobacz wideo Czy w supermarkecie można kupować warzywa? Ekspert zwrócił uwagę na coś innego. "Mrożone są bezpieczne"
To substancje chemiczne lub biologiczne przeznaczone do zwalczania, odstraszania albo kontrolowania organizmów uznawanych za szkodniki, np. chwastów, owadów i grzybów. Stosowane są od wielu lat, a ich zawartość w żywności jest ściśle kontrolowana. Mimo to zdarza się, iż znajdowane są w niej pozostałości środków ochrony roślin powyżej dopuszczonych limitów. Pestycydy niosą ze sobą potencjalne zagrożenia, mogą się bowiem kumulować w organizmie. Wiele z tych substancji jest neurotoksycznych, zaburza też gospodarkę hormonalną i enzymatyczną. Z tego powodu tak ważne jest unikanie potencjalnych źródeł i ich ograniczanie.
Co ma najmniej pestycydów? "Czysta piętnastka" organizacji EWG
Organizacja non-profit przedstawiła najnowszą "Czystą piętnastkę". Na liście znalazło się piętnaście owoców i warzyw, w których wykryto najmniejszą zawartość pozostałości pestycydów. EWG przeanalizowała dane pochodzące z testów pozostałości pestycydów przeprowadzonych przez USDA na 53 692 próbkach 47 owoców i warzyw. choćby po umyciu, wyszorowaniu i obraniu wykryto ślady 265 pestycydów albo produktów ich rozpadu w badanych owocach i warzywach. Najmniej zanieczyszczone pestycydami okazały się:
ananas,
kukurydza cukrowa (zarówno świeża, jak i mrożona),
awokado,
papaja,
cebula,
groszek cukrowy (mrożony),
szparagi,
kapusta,
arbuz,
kalafior,
banany,
mango,
marchew,
grzyby,
kiwi.
Co to jest 'brudna dwunastka' owoców i warzyw? EWG ujawnia najbardziej zanieczyszczone pestycydami warzywa i owoce w USA (zdj. ilustracyjne)Fot. Władysław Czulak / Agencja Wyborcza.pl
W jakich produktach jest najwięcej pestycydów? Ziemniaki, truskawki i szpinak
Environmental Working Group przedstawiło też "Brudną (parszywą) dwunastkę", czyli te owoce i warzywa, w których znaleziono najwięcej pozostałości pestycydów. Najgorzej było w przypadku szpinaku, truskawek oraz jarmużu, kapusty włoskiej i kapusty sitowej (na liście figurujących na tej samej pozycji). W gronie najbardziej zanieczyszczonych znalazły się też winogrona, brzoskwinie, czereśnie, nektarynki, gruszki, jabłka, jeżyny, borówki i ziemniaki.
Prawie 60 procent próbek z listy 'Czysta piętnastka' nie wykazało obecności pozostałości pestycydów. [...]. Ponad 95 procent wszystkich próbek konwencjonalnie uprawianych produktów z listy 'Brudnej dwunastki' zawierało pestycydy
- czytamy w podsumowaniu raportu. EWG zaznacza, iż choć spożywanie niektórych produktów może wiązać się ze zwiększeniem poziomu pestycydów, to regularne sięganie po owoce i warzywa pozostaje "niezbędne dla zdrowia".

10 godzin temu

















