
W związku z nowymi, zaostrzonymi przepisami dotyczącymi Najwyższych Dopuszczalnych Poziomów (NDP) acetamiprydu, od 19 sierpnia 2025 r. zakłady przetwórcze nie przyjmą warzyw i owoców, niespełniających nowych wymagań. Co to oznacza w praktyce?
Branża przetwórstwa owocowo-warzywnego alarmuje: zakłady przetwórcze nie przyjmą warzyw z pozostałościami acetamiprydu przekraczającymi normy dopuszczone nowym, unijnym rozporządzeniem.
Drastyczne obniżenie NDP acetamiprydu w warzywach
Rozporządzenie Komisji UE 2025/158 wprowadza drastyczne obniżenie poziomów NDP — czyli dopuszczalnych poziomów pozostałości — acetamiprydu w owocach i warzywach. Dla niektórych gatunków dopuszczalne poziomy pozostałości zostały ustalone na granicy oznaczalności. Zatem choćby minimalna obecność acetamiprydu może być uznana za przekroczenie normy.
Nowe przepisy wchodzą w życie już 9 sierpnia 2025 r. czyli niecałe 7 miesięcy po ogłoszeniu rozporządzenia. Zatem producenci mają zaledwie kilka miesięcy na dostosowanie się do nowych wymagań.

Dla niektórych warzyw, np. w przypadku sałaty, nowe wartości NDP acetamiprydu są na granicy oznaczalności (NDP 0,01 mg/kg).
fot. Anna Maciejuk
Co to jest acetamipryd?
Acetamipryd jest insektycydem należącym do grupy neonikotynoidów. W uprawie warzyw zarówno polowych, jak i pod osłonami służy do zwalczania wielu szkodników, m.in.: mszyc, wciornastków, miniarek, mączlików, muchówek (połyśnica marchwianka, liściolubka selerowa), chrząszczy, gąsienic.
Zakłady przetwórcze nie przyjmą warzyw z pozostałościami acetamiprydu
Zmiana przepisów szczególnie dotknie producentów warzyw psiankowatych, dyniowatych i kapustnych, a także niektórych warzyw liściowych. Dla tych ostatnich nowe wartości NDP acetamiprydu ustalono na granicy oznaczalności.
Tabela 1. Obniżenia NDP acetamiprydu w warzywach zgodnie z rozporządzeniem 2025/158
Gatunek | NDP/MRL (mg/kg) | |
obecnie | po 19.08.2025 | |
Sałata | 1,5 | 0,01* |
Pomidor | 0,5 | 0,06 |
Ogórek | 0,3 | 0,05 |
Kapusta głowiasta | 0,4 | 0,03 |
Endywia | 0,4 | 0,01* |
Szpinak | 0,6 | 0,01* |
Boćwina | 0,6 | 0,01* |
* wskazuje granice oznaczalności
Jakie są skutki nowych przepisów dla producentów i przetwórców warzyw?
Nowe przepisy zobowiązują przetwórców do przeprowadzania szczegółowych kontroli dostarczanych surowców, w tym pobierania próbek i badania pozostałości acetamiprydu. Z kolei od dostawców będzie wymagane oświadczenie o braku stosowania środków ochrony roślin zawierających acetamipryd. Bądź o stosowaniu planu ochrony roślin zapewniającego brak przekroczenia poziomów NDP tej substancji czynnej.
Bez deklaracji stosowania się producentów do rozporządzenia 2025/158 zakłady przetwórcze nie przyjmą warzyw do przerobu. Zaś partie nie spełniające wymagań trzeba będzie poddać utylizacji. Co więcej, warzywa i przetwory nie spełniające nowych wymagań nie znajdą rynków zbytu, zarówno w kraju, jak i za granicą. Zatem w praktyce nowe unijne przepisy mogą mieć katastrofalne skutki i doprowadzić do ogromnych strat producentów i przetwórców.
Źródło: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków